癌症/腫瘤/Cancer/照顧者/家人/Caregiver 圍爐區 (2)

895 回覆
23 Like 3 Dislike
我今日同婆婆去醫院復診 醫生同我講十有八九係胰臟癌 因為見到有野擴散到腹膜 問佢就話算比較後期咁,我婆婆一直都好健康精神,但2個月前就見唔舒服,一直消瘦直到今日先知咩事,我個人即刻好辛苦,真係好想喊,突然間覺得同婆婆既時間原來唔再同步咁
加油
曾經睇過話胰臟癌初期冇乜病徵
如果唔專登check 係唔會發現
所以好多時發現嘅時候已經係後期

點解人要咁化學
屋企人腸癌4期 聽完好多意見 有啲話唔做治療比佢無咁痛苦咁過埋淨低啲日子 有啲又話有機會醫得好 心情好忐忑
我覺得最主要係睇屋企人意願,因為治療通常都有手術,可能會有造口,呢個都係一個心理關口
真係視乎病人想唔想做 如果復發率高 佢做完仲辛苦 但明白乜野唔做睇住佢差 又係好難接受
病人自己點諗?
我屋企人有提過話唔想繼續醫
依家直頭落唔到床
醫生又無話無得醫,但感覺呢個過程真係好痛苦
多啲陪佢同鼓勵佢,家人支持好緊要。你哋要比信心佢堅持,患者要保持堅強意志。

祝你和家人平安。
啱啱知道男朋友肺癌第四期 佢早幾個月先開始咳 近呢個月先氣喘 佢又唔肯講係邊間醫院
好擔心又好傷心 佢仲叫我搵第二個
唉 其實係咪真係冇得醫?
咳到點?
一下就4期?
又唔係好誇張 由3月開始咳 係試過咳出血 跟住成日喘 行兩步就喘
佢血氧幾多?

如果長期血氧低過80會有生命危險。

同佢屋企人傾下,四期唔一定無藥醫

照咗PET CT先,再做氣管鏡抽組織驗基因突變

有突變就食鏢靶藥,無突變就考慮免疫治療同化療。
佢自己買咗個血氧計 成日都係70-80左右
佢擴散埋去腸
盡量陪佢多啲,有時候個人唔舒服會講說話重咗。
如果佢血氧咁低,佢屋企有無聞住氧氣?
佢而家最需要嘅係氧氣治療,其他檢測,治療方案,嘗試慢慢同佢講。
有冇煙酒?
佢連入咗邊間醫院都唔話我知
佢而家仲係醫院 我真係咩都做唔到
冇 不過二手煙都多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞