癌症/腫瘤/Cancer/照顧者/家人/Caregiver 圍爐區 (2)

895 回覆
23 Like 3 Dislike
感謝你,我睇睇資料
飲isosource 1.5 cal會搞肚
有冇第二隻推介
考慮溝米水?係咪飲奶做主餐?
無諗過 可以試下
可食軟餐但冇胃口同食得唔多已經瘦咗好多
醫院畀咗isosource但又搞肚 叫佢飲又唔敢再飲
老豆68歲突然行路偏埋左邊,照到個腦有個好大嘅瘤
開刀切咗大部分出嚟
未有化驗結果,但醫生睇個瘤size同質地似係惡性的膠質瘤
會轉俾腫瘤科跟進睇下做乜治療可以做

佢做完手術而家好精神 等出院
未同佢本人講,佢好似以為切咗就冇事
完全唔知要點面對

睇到你地分享化療電療咁辛苦真係唔想佢做
有冇人試過其他療法 咩中醫嗰啲係咪on9?
醫院淨係識俾isocal, 你要同佢講話係咁屙,要求搵營養師睇睇,佢就會溝米水俾你,如果食到軟餐都建議盡量軟餐,買吓市面上一啲軟餐,睇下胃口會唔會好啲,飲奶一飲唔夠真係會體重跌得好勁
幾歲?
標靶藥要申請資助係唔係要窮到濃先申請到?
希望大家俾d 意見
屋企人用馬騮架容易起床

屋企點裝好

有冇用過?
既係亦唔係,要睇係邊隻cancer

以肺癌為例,Exon19 deletion 或 Exon21 insertion呢啲基因變異嘅肺癌,咪政府免費嘅第一代標靶藥,李+x都申請得;但第二、三代就要自費。除非你係公務員或窮到申請到綜緩咪唔洗錢。
GBM...即係媽咪面嗰隻

說實話,切得乾淨唔復發個概率唔太高...
Sure, 冇pet scan / 組織化驗報告,醫生係唔可能做到下一步行動

舉個可能唔太洽當嘅比喻,入到個伸手不見五指嘅山洞,你冇支手電筒,你係唔會敢向前行多步;而pet scan / 組織化驗報告就類似呢支手電筒嘅功能

除非係中醫呢類巫醫,望聞問切一下就可以直接開藥比你,仲可包你藥到病除
Exon19 deletion 用第三代嘅泰格沙都抗藥,咁就要睇下一步

既然你知道已抗藥,即係可能有其他地方發現有遠處擴散,e.g.骨/肝

舉個例係肝擴散,即係之前隻藥引起基因變異,就要再响肝度抽組織化驗,睇下搵唔搵到相對應嘅基因再用新標靶藥,搵到的話,要預每個月三至五萬蚊,因為肯定冇免費嘅一線用藥;搵唔到的話,可能就要改落化療
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞