癌症/腫瘤/Cancer/照顧者/家人/Caregiver 圍爐區 (2)

895 回覆
23 Like 3 Dislike
唔該晒 巴打
想請教下CRS+HIPEC對於結腸癌腹膜擴散係咪無乜用?
睇左一位腫瘤科同一位外科醫生都係話無用唔洗考慮,但我見台灣既醫院同外國學術文章都話有幫助。
究竟係咪呢個手術麻煩,所以香港醫生唔想做先咁講
唔好用先導計埋,咁會自動取消香港公院嗰期。

用港大深醫嘅私家症睇。

祝早日康復❤️

啱啱先見到依個post
我呀爸確診血癌 而家喺公院抽組織化驗
之後應該要化療
都想知,係咪公立醫院?
唔係,兩位都係私家醫生。2月中先見政府腫瘤科。
各位無論係病人/照顧者都好,睇到呢個Post 既你地,雖然老土啲,但希望大家可以開開心心咁過新年,身體健康
各位戰友同後勤,新年快樂身體健康。
要睇抽完組織有無基因突變 某啲突變食藥控制得好好3,5,7年大有人在
同埋睇返你屋企人依嫁既身體情況 有無肺積水 係咪行得走得 身體功能等情況 呢啲對於你之後既治療效果都好大影響
新年快樂,比啲正能量大家。

科特迪瓦前鋒阿拿之前中咗前列腺癌,經歷過化療引致嘅甩頭髮,重新返回球場。早幾日仲響非洲盃決賽射入致勝球,幫國家拎冠軍。

祝各位戰友都好似佢咁早日康復,龍精虎猛。

黎緊做化療 請問有無假髮推介
琴日公立醫院打黎,叫我屋企人一星期後同埋家人一齊去腫瘤科覆診,係咪姐係確診癌症先叫我地去腫瘤科?完全接受唔到。琴日喊左成日,依家完全訓唔到,覺得時間好漫長
本身做左咩檢查要call去覆診呢?
2月1號係醫院照左胸
係咪摸到有硬塊所以去照?有無抽埋針?
本身胸嗰度已經有其他硬塊,所以有keep住每年都複診,二月嗰次去照就話多咗1塊新嘅硬塊,有抽埋針。然後就早兩日打嚟叫佢直接去腫瘤科複診。
各位同路人/照顧者,加油
我都啱啱捱完哂所有療程了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞