癌症/腫瘤/Cancer/照顧者/家人/Caregiver 圍爐區 (2)

967 回覆
25 Like 3 Dislike
無做術後化療
腫瘤科排到成五月尾先見 cls

中間我都提過阿媽要搵私家跟住先,不過睇得出佢唔想咁早化,廿幾年前子官三期已經辛苦到想死,化過療個身體真係差好多。

醫院又話當時切得乾淨所以搞到咁
係 表面同平時無咩分別
但已經感覺到生命同生活少咗樣好重要嘅野
想像唔到過時過節個種失落

睇返wtapp 屋企人黎講佢同我傾得最多計
人生生活上好多野以前都會過問佢

返工忙可以唔諗
但收工一個人係屋企又會諗

好L痛苦
啱啱book咗公立做切除腫瘤
唔記得問幾錢
有冇知大概幾多
公家只收住院費,唔使手術費的,放心
你媽咪本身有冇打HPV針?
咩情況先令佢會去睇醫生
無啦 上年紀嘅人都無乜呢個意識
佢一開始係成日有一兩滴血 有時有又有時無 佢以為收經 所以無理
去到後來日日有血水 同多到好誇張先覺得有問題去睇診所醫生
今年好多抗癌勇士走 Tiffany 星希亞 啱啱仲有捐左80萬嘅楊生
全部都好後生🥲
加咗
想求d建議
屋企人子宮內膜增厚同有息肉
醫生本生想抽組織睇睇係唔係cancer但抽個陣發現子宮頸塞左所以抽唔到
有同佢排期切子宮但因為冇確診,所以個期有機會畀左被更加有需要嘅人
Afford唔到全部野係私家做但起碼想確定有冇事可以排手術先
想知類似情況私家大概需要做咩checking 大概價錢
喪親之痛 需要好多時間
我自己都一樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞