癌症/腫瘤/Cancer/照顧者/家人/Caregiver 圍爐區 (2)

895 回覆
23 Like 3 Dislike
佢話佢係腰好痛同痾尿都痛發現
改任何治療都一定要本人簽名確認嫁喎,唔會就咁寄信
醫院打極冇人聽直接返去啦
而家有無定期同佢照照pet scan? 定純粹等公立醫院抽血複診驗psa?
有可能係腫瘤壓住喉返神經,影響發聲
但佢食咗啲必利痛之後又慢慢講得返嘢 逐步咁好返
真係唔知乜狀況 唯有等下次覆診問下
多謝你,
恭喜你屋企人就畢業

無意外的話
我媽下星期一開始化療

本身我係醫護,見過好多case
我嘅意見係帶bias,唔想佢化療
我媽都勇敢去面對,佢真係好叻
有冇方法可以令病人胃口好d
大病胃口唔好都在所難免
唔好逼佢食嘢,避免造成壓力

可以嘅就少量多餐,唔好勉強
嘢食零食嗰啲盡量擺就手啲
淨係肯飲營養奶,問佢食唔食嘢佢話唔多想食
可能攰到根本做乜嘢都唔想
唔食就唔好迫 照顧左感受先
請問巴打最後有冇去到深圳港大醫院?可以分享下流程嗎,因為我都想帶家人去睇下
我家人都係咁,有時心情都有影響
難得肯飲就擺多幾枝喺度
慢慢嚟

你都要好好照顧自己呀
家人11月尾確診膽管癌 擴散左去肝
冇等政府腫瘤科個期 已經去左私家做化療
一線化療藥做左2個cycle照ct
ct報告見隻藥冇乜效 腫瘤size大左少少 轉左二線藥 近日懷疑膽管支架塞左入急症

前排識左2個膽管癌家屬
一路保持聯絡交換資訊
最近佢地家人都好突然走左…

自己家人自化療開始都未有好轉
但化療副作用就好大 好擔心好大壓力..
我都係做醫院,見過唔少人由初初化療,到差到不得了
最後落埋去,有時都會諗做黎仲乜?同埋病人身心都會受嚴重既打擊。點解仲會願意去化,可能為生存同爭取時間?

但其實有得去化,有得去搞既時候,姐係仲有希望
祝在座各位身體健康,努力加油,呢到圍爐取暖
巴打加油撐住啊,我媽咪都係膽囊有腫瘤,已經切咗個膽,但仲有啲位痴住血管切唔哂,而家等緊排期睇公立腫瘤科
明白屋企人有事真係好擔心,但除咗照顧屋企人都要好好照顧自己,先可以一齊打仗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞