癌症/腫瘤/Cancer/照顧者/家人/Caregiver 圍爐區 (2)

895 回覆
23 Like 3 Dislike
屋企人打普通化療無效
轉咗隻毒性勁嘅 依家化完要打升白針
但支針副作用骨痛令到佢訓都訓唔到 望到都心痛
有冇師兄知升白針打完除咗食止痛藥之外仲有咩舒緩方法?
可以有渠道問下 分享下感受真係太好

之前都經歷過呢件事
一方面知佢好辛苦 另一方面都見到佢好有鬥志
喺佢地身上嘅病痛我地無法身同感受
所以要尊重佢地任何決定 大家都撐住
而家都係搵緊醫生同查定有咩supplement要食,一日抽組織結果未出都係冇得搵腫瘤科睇
醫生有冇推薦?

病人精神都OK,係食野唔多體重有少少減輕
資助以我所知應該係傷殘津貼同撒瑪利亞基金,唔知仲有咩可以申請

有心,多謝
營養補充品有冇推薦?
比較多人講加力康、倍力康
推薦就冇
口味嘅嘢都好個人
可以去啲官網登記攞試用裝

解脫係好事
抗癌條路太辛苦了
請問普通市民想照腸胃鏡點做最平?
家父有胃癌病歷,最近自己個胃都開始唔太舒服成個人冇力,唔太想食野咁
快嘅話應該都係私家門診如果你過50歲就做大便隱血先
個價大約幾多?冇買保險
老豆前幾日冇lala 貧血
醫生幫佢輸咗幾包血
幫佢照胃鏡話胃有個瘤
依家要等結果
HA街症再叫佢寫轉介轉科 /要轉介信去照
部分診所會少少折扣
唔去醫院去診所 腸胃兩個應該萬尾兩萬
有無人試過無啦啦 收到醫院寄信 由原本寫口服治癒 轉咗寫 化學治療 時間都由下午轉做上晝 明明複診時話所以指數都正常 x光又無異樣 點解會無啦啦改咗㗎 醫院個電話又打極無人聽 都唔知咩原因 大家有無人試過咁樣
試下朝早打去,多數容易d打得通
不過都係會叫你返去,面對面解釋
屋企人中年未退休就check到有cancer
儲蓄唔多 冇醫療保險
有咩funding可以申請/可以做
做化療就攞傷殘津貼,打標靶就預備定資產list去申請資助,食口服藥可以睇下惠澤社區藥房有冇優惠

你望下呢個
揾醫生寫,揾醫務社工幫你
https://www.cancercare.hk/zh-hk/癌症患者可申請傷殘津貼及其他資助/

如果係某幾種癌症,可能有另外一啲資助可以申請

部分藥物香港貴,可以上港大深圳醫院買
你追下post

加油!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞