癌症/腫瘤/Cancer/照顧者/家人/Caregiver 圍爐區 (2)

895 回覆
23 Like 3 Dislike
叻叻。

祝你同家人生活愉快。
想講教下大腸癌2B期低分化癌細胞 術後復發率高唔高?
如果用荷爾蒙治療,降低雄激素係咪會肌肉力量弱左?

利申食過一排威院開androcur
if唔係癌症嘅話可能係腎石/三聚氰胺
醫生話做完手術都要做化療 最好術後2個月內做
但公立排期第一次見醫生都要術後2個月
而家都唔知點決定
老嘢就切睾丸啦
多謝今次係復發,希望過幾日見完醫生真係可以正正式式完結
以後會健健康康
上網有人話 早期而未擴散淋巴/tissue/organ
做完手術切得清,都算已醫好
化療/電/荷爾蒙藥 只係輔助
但都要睇個癌種類
譬如三陰/her2/ 惡癌 都多數要化
最緊要清楚 期數 種類 grade size
而睇下化療係咪利大過弊
當然年齡/身體受唔受到都係考慮因素

巴打可以上nhs predict計下個benefit
見我哋個醫生都係用依個
(仲有個叫adjuvant online 不過好似摺咗)
或者自費詳細做oncotypeDx (約3萬)

好似我媽咁,醫生建議化
俾個選擇我哋
而我唔想佢化 ,係個benefit唔著數
但我媽覺得就算得0.1% benefit都值得做

hkbreast個網有好多好有用資訊
絕對幫到你哋做決定
老豆本身肺癌食緊第三代標靶藥 最近呢兩個月可能有抗藥開始係咁咳 咳到氣促 食唔到嘢 瞓唔到 情況轉差得好快
公立安排轉介照PET CT SCAN
但係就未定抽組織驗基因突變 請問可唔可以由普通私家診所寫轉介信拎折扣去私院做?
最快下星期會見公院腫瘤科醫生覆診 定係等公院醫生寫轉介信
恭喜,早日康復。
應該要公院先寫到拆扣信/有津貼,睇吓有冇快期早啲搵公院寫信先。
恭喜

好奇問下 auntie係咪一個瘤
(因為你話兩邊都切咗)
醫生直情話唔洗化?
定係 你哋prefer唔化
想問下大家,屋企人康復後每半年覆診照超聲波,臨近呢d時間我都會好驚,有咩方法令自己唔好咁
Scanxiety點都會有,接受佢嘅存在啦
你哋會唔會好驚自己有遺傳
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞