癌症/腫瘤/Cancer/照顧者/家人/Caregiver 圍爐區 (2)

895 回覆
23 Like 3 Dislike
過來人電療先最辛苦
電到第7次到就開始冇味覺 去到20次到就開始喉嚨痛
真係狂跌體重 一個月我輕左7kg ,冇味覺真係食咩都冇興趣
可能我講得唔好 絶無攞景定贈興之意 如果令人誤會 在此道歉 只係想講醫生曾表達淋巴擴散快 當然希望各位身體健康
明白 btw 個醫生好仆街喎 咁撚樣都講得出
我而家做咗6次化療
好彩冇乜大反應同唔舒服,冇嘔
都係做完之後一兩日冇乜胃口
試過發燒,試過有幾日水腫肌肉痛同岀紅點
10月3開始化療同步電療,不過因為白血球太低做唔到化療改咗10月5做化療
我化療係診所做,電療係法國醫院做
順利嘅11月中會完成所有療程
師兄你好似幾正面 中左癌真係會打亂哂成個人生規劃節奏
唔中都中咗
呻呢樣呻嗰樣都冇用
不如樂觀面對
我覺得自己好好彩架喇
起碼冇擴散去其他重要部位

如果你想搵人傾下可以tg我
@siumingchow
嗎啡都止唔到痛,醫生卻只開嗎啡。唉係未冇啦
有冇人去過港大深醫睇?

如果登記咗深醫嘅專科,會唔會影響本身響QE嘅booking?
家母2年前check 到有腦癌 個陣做左手術 仲有3成幾腫瘤係個腦到 個陣我上網睇完知道做電療化療好辛苦 亦都知道腦癌存活率好底 所以叫家母唔好做 想佢舒服過埋啲日子 不過家母堅持做 話仲要照顧我地……

成個療程問親佢都話無乜特別..唔辛苦 但睇得出佢係辛苦的..個陣唯有買多啲營養品比佢食 咁啱醫院可以比我媽用TTfields…但戴住舊嘢我媽成日頭痕…日日都好辛苦…

上年5月照mri 腫瘤唔見哂 好開心..點知12月再照竟然係新嘅地方多左2粒腫瘤腦癌真係好癲 今年3月就開始轉左去紓緩治療了 TTfields 無再用 因為唔想佢咁辛苦…依家要長期在家臥床 日日食好多止痛藥同埋類固醇…尚幸仲好食得..同埋傾到偈 對答到 只係會記憶錯亂同完全唔記得嘢

知道佢其實好辛苦 佢唔止一次同我講佢好辛苦…但我無嘢可以做到 淨係陪到佢傾偈 自己都唔止一次係到諗 佢咁辛苦 不如早啲上天堂好似仲好…但我真係好唔捨得我媽..佢60歲都未夠…諗起就好sad…

但事實就係佢只會愈嚟愈差 唔會變好亦都知道佢會走得好突然…唯有陪啲佢
其實係咩原因導致癌症
GBM可以撐到兩年都好勁好勁,相信佢都感受到你對佢既愛
Take Care Bro!
其實係…可能部ttfields真係有用 但我媽唔想戴都無再逼佢
仲諗起係醫院聽到醫生話佢有GBM時真係喊到收唔到聲…都希望各位如果知道屋企人周不時會頭痛 真係去check下好 我媽發現個時成7cm 大
唔會,連資料都唔互通,要自己拎report 上去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞