癌症/腫瘤/Cancer/照顧者/家人/Caregiver 圍爐區 (2)

895 回覆
23 Like 3 Dislike
利申:照顧者 表示好累

醫生有晒指示可以食乜唔可以食乜
生野 唔熟 生冷野 中藥唔好食
自己又聽啲三姑六婆講唔食得蝦唔飲得雞精又話有激素
講左唔食得生野 生冷野 走去食未煮既三色椒
然後仲要駁咀話係生果椒
自己聽日講唔可以食咁多甜野
日日見到佢食帶cream 既麵包同蛋糕

醫生教晒點樣舒緩水腫拉筋做運動
但日日就攤係床 唔腫個隻手唔壓

神又係佢鬼又係佢
完全明白
醫生講既野 永遠唔聽
成日話邊個話乜乜乜 三姑六婆點講
醫生話只要唔係生野 生冷野 中藥都食得
佢就聽啲三姑講 唔係深海魚唔食 蝦唔食 雞唔食
乜春都唔食 結果化療個幾個月 極快跌磅
唔係醫生驗血話血報告唔ok 佢都真係乜都唔食
化療係會咁 食唔到同嘔
所以要買營養奶 小食多餐
其實好多野都食得
姑娘話薯條都食得添,不過唔好太多咁解
正常飲食就可以,最好當然食多啲有營養野
雞,蛋,豬,魚,菜呢啲天然野
我而家做咗9次電療開始影響味覺食野冇味
我知好多野食得
只要全熟 唔係生冷野就得
但偏偏聽埋晒啲三姑六婆講

化療時咩都食唔落 營養奶又話難飲唔飲
雞精又話有激素 你明唔明有幾激心

btw 要電幾多次
而家仲有4次化療,24次電療未做
冇味都要迫自己食架喇
唔係到時啲血小板白血球唔夠時做唔到化療咪仲衰
忍多一個月就搞掂哂
我鼻咽癌復發 轉移左落個肺到
只能食口服化療藥控制住 要食幾耐冇人知
第一次確診係3年前 始終都係過唔到5年
有keep 住check ?
今年4月有一日半夜無啦啦肺痛,痛到抖唔到氣,之後去睇急症,訓左一星期抽埋肺組織驗確診左
一直都有覆診鼻鼻喉科 照鼻咽鏡,一直都冇事
最後竟然係個肺有事
祝你平安🫂
無事嘅放心!
唔好比心情影響病情
你講既我全部都知
但病人唔聽 冇辦法
已經盡做盡就 身體佢自己既 又唔聽話
怨得邊個 已經次次覆診都晒時間陪佢等
但唔聽話真係好想放棄唔再服侍
btw get well soon
巴打加油
你媽好彩有你
Take care bro
本身係醫護成日都話要有同理心明白家屬心情,但發現一旦發生左個種感覺真係自己自知
老豆50幾歲無不良嗜好,不煙不酒,早排咳左成個月無事睇醫生以為係肺癆
CT完話有個都幾大既瘤好大機會係cancer
到依家都好似一場夢咁,好似仲未理解到係真係發生左
佢本身話唔怕死,但依家都話覺得唔甘心,又唔係老又唔係食煙飲酒都中
我阿媽都係,不過我阿爸有吸煙,同埋屋企兩個人都有,遺傳都有d關係。而我阿爸又咩事都冇,他又好早訓,我唸作息時間都有關係。

btw我只係求個天唔好比我阿媽咁痛
我屋企人都係。岩岩60歲。唔煙唔酒唔煮飯 屋企都無人食煙,佢父母都無人肺癌。 上年9月突然暈左係屋企,話頭重,自己行去跟住入院照,已經係肺4 轉移腦 骨 淋巴,入私院4日咋嘛,出院時已經行唔到
然後電療化療好地地,5月有一次化療 因為要照pet scan停左…照完就發現轉移去胃,跟住確診剛好一年果日走左

睇唔到孫女出世…….
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞