癌症/腫瘤/Cancer/照顧者/家人/Caregiver 圍爐區 (2)

895 回覆
23 Like 3 Dislike
媽90歲2023年聖誕節因嘔黃胆水入醫院,照超聲波 CT確診胰臟癌,胰臟5cm 肝6cm瘤,紓緩治療今天中午離逝
深圳港大 有得照pet scan ?想做埋檢本,老豆近呢半個月,話屎忽痛
腦癌係咪一定會頭暈?
一個月

有冇治療?
無,死亡證死因是1a轉移胰臟癌轉移1b肺炎
5年內冇復發當斷尾
問問各位巴打
家母58歲 乳癌stage 2A 非her2
做完局部切,無擴散淋巴/tissue
算係無咁惡嘅期數
就一定要配電療+荷爾蒙藥

剛見完腫瘤科
初部計算 做化療(4針 T針) 三個月到
只會比淨(電+藥)再有 extra~ 3%benefit
(就咁食荷爾蒙藥已有~6%)

我媽本身唔想化療,怕副作用
不過聽唔少過來人分享後
佢開始無咁抗拒

各位巴打點睇?
我個人就唔想佢化(唔多著數)
有無前列腺癌4期家屬
乳癌係相對容易醫同伯母算早期發現到,叫不幸中之大幸。真係可以積極啲搞。
我 前幾日confirm 去到肺
依家條氣好差
頂住呀
我老豆係
確診左幾耐? 世伯而家點?
都有3年
佢而家仲係好正常生活 好似冇病咁
每半年就去醫院打一次荷爾蒙針控制住
佢有擴散去淋巴 骨
但好似撳得住
上次同佢覆診醫生話佢癌指數好低
要Keep住覆診打針一世
佢上年11月到突然痾血尿
勁驚佢有咩事
驗過照過都搵唔到原因 膀胱又冇事 冇石
醫生話可能係電療後遺症
瞓咗醫院個幾禮拜 洗咗膀胱就冇再痾血尿
暫時到而家都係正常
想問係咪都係公立醫院跟進,有無出去私家都睇下咁?同埋你爸爸做過咩治療?
初頭係私家驗 之後轉返公立
佢之前做咗2年電療 淨係電
確診已是第4期?
係呀 佢好遲先發現
其實唔係3陰性,用既方法已經多左好多
化療就一定要做埋佢,但會辛苦
而且仲要甩髮,呢個係一個心理關口。
病人面對既除咗係肉體受苦,心靈上都係一個大打擊
家人都會承受到一定壓力,你地都要加油互相幫助

利:家人都係乳癌鬥士
差最後一次化療,過年後就要做RT
想問下有冇ching 試過幫屋企人買旅遊保險,等佢哋體力還可以嘅時候去下最後嘅旅行

係咪批保險嘅機會都唔大,唔係想保佢做cancer treatment 而係萬一咩事腸胃炎之類都有得去醫院…再唔係touchwood 期間咩冬瓜豆腐都有得運番黎香港…
佢有無pat pat 痛
有冇手足屋企人本身有肺線癌突然失聲嘅case?
阿媽幾日前化完療突然琴日中午就把聲沙/失聲
之前又中過甲型 究竟係咪因為啲感冒菌上喉嚨定點
你哋講嘅腫瘤cm係講緊體積定咩
阿媽最近scan有個2cm x 2cm x 1.5cm既subsolid nodule 響個肺度,嚇到佢日日都冇精神,聽日同佢去做ct scan
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞