癌症/腫瘤/Cancer/照顧者/家人/Caregiver 圍爐區 (2)

905 回覆
23 Like 3 Dislike

試緊米水
味覺變咗 試緊煮唔同食物 啱食就再煮
公家的話就冇計,點都要等PET+組織報告,同埋個覆診期

私家的話就有辦法,直接用錢解決,PET+組織出去做,再搵私家睇
係唔係真? 我都有GBM
做咗電療 依家做緊化療
只能夠講,我個人有限見識,暫時冇遇過切得乾淨而冇復發嘅例子

但你上Youtube, 都睇到有啲係切乾淨,從此幾十年冇復發過返正常人生活嘅例子

巴打加油
唔好意思 小小唔明 你指係切得乾淨都係會復發?

有啲切過兩次都唔得。好多時唔怪得個外科醫生,佢地幫你開得腦咁大工程,都會盡咗最大努力去盡量切

但問題係,成個GBM發病機制,今日人類最advance嘅研究都仲未搞得清楚晒個發病機制,所以切完都只能夠跟據已有嘅研究/指引用藥,有一定嘅概率鞏固到手術後嘅成效,當然亦有一定概率失敗
謝謝你
有無人屋企人試過有腦缺血性中風之後性情大變,例如好容易喊/ 不斷做重複行為?
留下言先
屋企退休粉腸(姐係家父)有Cholangiocarcinoma(已切除,康復),lung carcinoma(已切除,康復)依加咪又Pancreatic cancer
不過佢都繼續傻下傻下咁生活
壓力都一定有,最有印象係自己都佢講你有cancer,第一次同第二次我自己都有喴
仲有係我家姐問佢有咩事救唔救,佢仲好大口氣話舒舒服服,咪咁辛苦
都聽得出佢啲無奈
依加佢仲食得訓得行得走得,暫時都無問題

希望各位癌症患者快啲康復,家屬唔好將太多壓力放在自己到好多野自己係控制唔到
Cholangiocarcinoma同埋lung carcinoma係康復左幾多年再發現有Pancreatic cancer呢?

記得要主動申請離院支援服務!有提供上門運動&認知訓練
經濟上有餘裕都可以申請自費復康服務
缺血性中風爭取頭半年時間努力訓練可以有明顯改善的
都有keep住物理治療,認知其實佢完全無問題,平時係好精靈。

因為某啲原因而家未接到佢返屋企照顧,暫時喺老人院過渡,預計夏天接返屋企,而家個人喺院舍,有時會瘋狂打電話,一日五六十次,而且超級易😢易怒,係唔可以接受有少少唔順心嘅事情。

但其實屋企已經係日日陪佢探佢,而家大家精神壓力都好大。中風前本身性格抗壓力已經唔高,好依賴屋企人,幾乎冇自己任何興趣……

有時我都分唔到係中風原因定點,定係接到返屋企之後自然就冇事。

而家冇辦法接返去真係好頭痕,而且都冇其他親戚幫到。唔知點做先可以幫佢穩定情緒。
關愛基金個資助計算機,所需費用係年計定月計?
次次打完化療針 唔知係咪隻止嘔藥問題
頭3日都係咁打c egg 好撚辛苦
食左醫生開止打c egg藥都冇乜用
說實話,有啲奇怪

Exon19 deletion第三代用藥出現抗藥性的話,MET呢隻基因變異係最常見,私家做基因變異報告,無乜理由唔包MET FISH TEST, assume私家應該係全套變異Test做晒,當然包括MET FISH TEST

肯定係公家報告冇睇漏?定係私家嗰個唔識做漏呢個test?
哦...即係公家想double confirm

NGS可以係抽血或攞組織,後者準啲,公家打算用邊隻?
ic...add oil and good luck
咁個住院醫生應該會幫你催個報告
星希亞走了…12年前判肺癌末期「戰勝4%奇蹟」:存活率不是0就有機會活「開啟旅程未來再相逢」

https://www.businesstoday.com.tw/article/category/183027/post/202404220008/

中風後機能退化,加上腦部血管受損,通常連帶係情緒管理上都有影響。
加上本身係自己屋企生活咗幾廿年,去到院舍新環境,老人家對於自己唔熟悉既環境,特別容易加劇認知/情緒問題。
如果金錢許可,試下搵下私人既老人/中風後既training 訓練,或者搵社工幫手睇下有無政府既day centre俾佢每日做下training ,有regular 既訓練、與人接觸。
要特別留意,其實老人痴呆除咗認知功能障礙外,亦會伴隨情緒、行為、精神病症狀等「非認知症狀」。有可能其實都係老人痴呆既先兆,聽起上黎,一日5 60次電話已經都好誇張,情況如果真係不受控,其實都不妨要求公立醫院轉介睇一睇老人精神科,但有機會轉介時間好長,老人家精神健康問題其實好常見,唔洗聽到精神科就好介意/好驚。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞