癌症/腫瘤/Cancer/照顧者/家人/Caregiver 圍爐區 (2)

895 回覆
23 Like 3 Dislike
我媽咪之前化療有嚴重便秘 我地買西梅汁俾佢飲 幾有效 可以試下
養和51,000.
36,000喺政府醫院.
奇異果,火龍果,狂飲水
我媽咪之前化療有嚴重便秘 我地買西梅汁俾佢飲 幾有效 可以試下

有無人都係淋巴癌
但個biopsy返黎又唔confirm係邊type
我呀最近復發
如果你係後生仔,應該多數都係何傑金氏
咁依家你下一步係再拎biopsy?
我已經check哂所有野,過幾日入院醫啦
巴打記得定期檢查呀,我過咗8年都復發
我都係復發先嚟俾女飛,共勉之
真心 條命係自己既 你為自己而活
唔會叫你去傷害人 但係你可以諗下 將來有咩想做 係1個動力

我唔太識安慰人
但我一向都覺得 唔好諗「點解要係我 點解要復發返黎」
CHECK完中左就係中左
諗既係後路 想唔想行
想就搵方法 唔想就諗計離開醫院玩埋你最後既時光
我以前既方法就係睇片 睇動畫 睇D熱血有希望既野 令自己有動力行落去
(結果就係宜家行左出黎啦 變左1個毒撚)

唔一定要長遠 要好有用
我從奶野到宜家既壞習慣都未改好 就係不斷為自己搵藉口目標
CANCER個陣就 叫frd幫手download 最新動漫
我既生存目的就係睇最新既結局
cancer出黎 就係買模型買膠買期貨 今日先訂左出年4月既貨 我又要半年命
到時想玩 入院都要打直出返黎
斷斷續續入幾次院 大獲野都係咁樣捱
係無鬥志 係躺平mode架啦
但最緊要你揀一個你舒服又生活到既方式落去

如果你有小朋友 好重要既親人
可以依靠佢地 去幫你訂立 你想點行既路

共勉之
有d咩需要吹水可以係度講 我見到有人tag我就好快覆
唔好諗埋一邊
以前每當諗埋一邊 我就會落床望下d姑娘 同佢地吹2句 然後就拎包紙巾入廁所 出返黎聖人mode
d姑娘又覺得呢個病人唔搞事幾聽話 都漸漸多左野講
有心啦巴打,都預咗大難臨頭各自飛,有幾多人真係肯同你捱,安慰說話聽得多已經開始麻木,始終最後都係要自己去面對,而家真係咩都唔想做,淨係不停搵人傾計搵人陪,等自己少啲時間亂諗嘢,胃口又冇,一日食得一餐,唯一嘅動力都係得返隻貓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞