癌症/腫瘤/Cancer/照顧者/家人/Caregiver 圍爐區 (2)

895 回覆
23 Like 3 Dislike
幫手推返上去先
我親戚五年前驗到肺癌四期要食鏢靶藥,而家啲癌細胞冇晒仲可以周圍去旅行。隻藥叫Tagrasso
你家人 做緊化療大概點吖?

我媽 上個月初開始 胃痛 扯住痛

去左私家做晒以下野

照左腸胃鏡 醫生話咁既狀況 照埋ct 穩陣啲

End up 首先發現 肝有5cm 惡性瘤 ,但個瘤有痴住 膽管同胰頭

做完pet ct 有擴散到淋巴 ,抽過組織睇 唔似肝癌,但confirm 唔到胰定膽管

私家都寫晒 外科同腫瘤科referral

上星期 睇左次公立 肝膽科 , 大致上結輪都是 做唔到手街 要腫瘤科做化療, 但月尾先睇到 腫瘤科

公立個醫生有講 ,做化療 要認清楚係咪真係做 (我地都明 有副作用 ,身體差 etc)

相信都要睇完腫瘤科 都要考慮清楚
想問下有冇巴絲裝過平安鐘?有冇邊間好啲?
如果口淡 口乾,有咩可以幫到
佢不停飲甜野先舒服d 但佢糖尿
屋企人上個月驗到肺癌一期
話手術就可以
前兩年過子宮頸癌電療化療
兩年前其實已經見到肺有嘢,
但醫生話當刻無特別,建議做咗子宮頸先
一路覆診依家又到肺中
一期可以做手術就得,但過兩日見醫生都係唔知問乜好
因為完全無頭緒,究竟肺can係唔係有好多種?
zero嗰d飲品得唔得?
有親戚試過羅漢果水,但佢無糖尿
肺癌最要分非小細胞同小細胞,非小細胞最常見係肺腺癌,而當中都係最常見都係egfr 嘅基因突變,egfr 當中最常見係exon 19 del 同exon 21 insertion (L858R), 如果係女性50-60 歲又無吸煙史,好大機會係呢類

兩類嘅治療方法好唔同,基因就係食標靶藥多,小細胞最主要就係化療
當然如果你係早期發現,都會係根治性治療首選,包括手術,電療個類

至於見醫生問咩,可以睇吓呢份:https://www.cancer-fund.org/wp-content/uploads/2018/08/Coping-Cancer-July18CC.pdf
由p.14 開始,離不開都係呢類問題,如果係一期,都可以問吓會唔會考慮術前輔助性治療,有研究指做手術前食標靶藥會預後較好,你可以google 下呢類資料
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞