癌症/腫瘤/Cancer/照顧者/家人/Caregiver 圍爐區 (2)

895 回覆
23 Like 3 Dislike
眼見連Reddit都有圍爐區,但係香港好似無呢種forum咁,有冇巴打可以一齊傾下計
外父剛ct照到肝癌,未見醫生但我睇ct report 講有幾個了,就咁睇起碼第3期,有冇人可以分享下,好無助
Lm
好遺憾大家要入呢個post,相信入得嚟都唔會係咩好事。呢個post主要係for大家去交流有關香港cancer treatment嘅資訊,同比大家圍下爐咁。但係無人係醫生,醫療意見唔可以當絕對啱用,有咩事建議入醫院問醫生。

Q: 我有xxxxx,係咪生cancer?
A: 有唔對路,有閒錢就睇私家request scan。

Q: 懷疑有癌症又未確診,公立個期有排等,又想快d醫應該點做?
A: 去睇私家,攞多d資訊grade完個嚴重程度再refer返公立。

Q: 幾時先應該睇公立醫生?
A: 個人立場係,醫生都係睇結果做分流。如果你係啱啱確診有惡性腫瘤,建議去私家做晒d scan同抽組織先,攞gene analysis 同scan嘅結果去grade係咩stage,公立醫院見到個嚴重程度就自然會幫你排隊。

咳可以係傷風可以係肺癌,有pet ct見到幾舊黑色就即幫你排期。

Q: 做緊化療,有xxx問題,應該點做?
A: 急就急症,唔急就office時間打返去自己覆診間clinic個電話問下應該點做,通常會叫你返嚟睇醫生,跟指示做就得。

Q: 有冇得攞傷殘津貼?
A: 填form盡快交去社會保障辦事處先,佢哋用遞交日期去開始計派幾多錢。遲交form就少咗錢,你唔交就一定無錢,最多reject application無錢攞,唔會扣錢。

Q: 仲有幾耐命
A: 冇得講,盡做,珍惜每一刻嘅相處時間

Q: 有冇tg圍爐group
A: 無,有咩就公開同大家講,記得唔好自爆

最後都係嗰句,有得醫就希望早日康復,真係最後一段路就好來好去,希望腫瘤科生意淡薄
CT睇冇擴散就易搞d,不過都係要盡快開始處理,手術or化療都係

不過3期公立未必批標靶資助,不過你可以問下有冇用
大家頂住。
香港呢方面資料真係好貧乏
做完pet scan
腫瘤科醫生話肺水傘住,但估係肺癌.但抽肺水又驗唔到野
另外骨 同淋巴都positive
似係擴散第四期
借問公立食標靶藥係咪有資助?
有,係有需要嘅公立個醫生會主動同你講申請資助
家父捱下捱下又一個月 不過近排真係開始差 護士話都差唔多 可能會訓訓下走
標靶可以最多批幾多成資助?
睇情況,有機會全額
老人家冇任何唔舒服
驗肺水都驗唔到
點知已擴散
100%
都要睇吓係咩病同邊隻藥
有啲藥廠唔肯平嘅未必有,可能要申請癌症基金不過要過審查
屋企人兩年前cancer 1a期,大約半年前對面卵巢照到有一粒野,抽血癌指數正常。前排照超聲波大左dd,私家醫生建議切左佢,但公立覺得可以睇多陣先。其實係咪應該良性居多 1a期其實係咪不大殺傷力
子宮癌?定卵巢癌?如果無生育需要 真係建議全切
想問下批資助個到有冇人知係根據咩背景checking 去批?
咁咩事令到佢去檢查啊?
個人收入資產,屋企人好似都計,失業半年好似full subsidy
一食野個胃頂住,點知個胃冇事
係肺水頂住個胃😔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞