癌症/腫瘤/Cancer/照顧者/家人/Caregiver 圍爐區 (2)

894 回覆
23 Like 3 Dislike
應該要有封做檢查的轉介信,佢無比埋你?咁要去普通門診甚至急症再拿一次,可以平三成到一半

做了檢查再找私家專科,否則都是耍你照袋診金
生cancer又無買危疾係咪等死?無錢去私家做手術
唔係,你真係好窮的話有津貼基金俾你申請
例如 關愛基金
大把人睇公立仲生勾勾

前題係點都要使少少錢私家照咗ct/pet scan先

之後跟進就會快好多
如果仲後生又冇咩特別嘅 好似25歲起開始每年照下ct比較穩陣 有啲錢真係唔慳得
唔係錢唔錢嘅問題,係有冇預防心態。
屋企人出事先知原來疾病可以咁近,明明平時好醒神。
冇錯 同埋呢個post都見到有巴打3字頭都中招 身體有啲咩異樣個陣要去睇醫生 如果幸好冇咩事嘅話 都最好每年check一次
想知電療期間有無嘔,同發燒
擔心中
我情況比較好,電療期間沒有嘔同發燒,但係因為我第二階段係電化療一齊做,化療令我作嘔,唔想飲水,導致完成治療後腎功能得返一半

如果你都要電化療一齊做,又有嚴重嘔或作嘔,請緊記叫醫生開強效止嘔藥🥲
我個陣醫生開左呢隻Akynzeo 強力止嘔藥
食完全個療程都冇想嘔既感覺 不過係咁打c egg
想問吓去台灣醫嘅戰友去邊間睇?

問過幾間都冇覆。
要預幾多budget ?
未諗,只係多個方向都好。

祝你哋平安
爸爸舊年11月開始消瘦 帶佢去睇醫生
Check左好多次先知原來腎個到生左粒腫瘤 同擴散左去肝到
確診腎癌末期 粒野已經10cm大 冇得切 年紀大亦都做唔到化療 2月開始食鏢靶藥
一開始食瘦左好多 但都叫精神
上個月照片 發現而家呢隻藥冇乜用
粒野變到19cm大 轉食另一隻鏢靶藥
食咗半個月多啲 副作用大 完全食唔到嘢
前日入左急症 今日醫院打黎話要轉寧養病房 叫我地要有心理準備

前前後後咁原來已經一年 時間真係過得好快
寄語剛發現既時候真係有咩想做做哂佢 唔好留後悔
粒腫瘤10cm大都要check幾次先check到?
京東藥房可以直接買,但要有大陸地址

港大深圳我聽人講可以病人不用去咁配藥,你可以找佢地專科問下
其實可以不用等,直接上港大深圳看和配藥,那邊的腫瘤科醫生真心不差,好過公立五分鐘貨色,申請煩複資助到頭來都仲貴過深圳
要病人親自去先有藥,家人只可拎意見。
公立定私家醫院開
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞