FINAL FANTASY 16討論區 (1) demo來了

1001 回覆
11 Like 8 Dislike

嘩你好撚型呀
想知平時聚會你講完嘢啲朋友係咪都會冇晒癮
你似呢類人
你唔玩就留喺YOUTUBE睇人剪個故事比你睇啦
入黎打咁大段廢話
細佬被隻火獸咁樣殺, 好慘
轉左把劍但外觀冇變既, 定demo先係咁
佢話吉田係咁sell
其實吉田真係一個好有heart 既producer
十年黎開左幾十百次14 d YT live,仲有乜鬼吉P散策同玩家一齊online玩都唔在講
冇記錯由4.0開次14 每次出新版都會特登cos 當版個新job黎出場同Fans high
睇得出佢真心gamer黎 (直播都打緊zelda)
一個真心gamer 出盡奶力去sell隻game好難唔buy佢
所以咁多信徒成日話信吉田係有原因

利申:信左
呢個名正
班fans真心癲,見有人講吓隻game有咩缺點就狂屌人
屌人冇腦/返去玩原神/LGBT/畫面黨玩睇片game
進擊巨人咁
食晒其他召奐獸變成自己能力
有無人唔太鐘意變左action game
ff7r果類都還可以接受
依家節奏又快又無啦啦combo中間有qte
迫死我依種強迫症完美主義者(例如要無傷炒對面prefect先過關)
玩得好辛苦又接受唔到要用低能飾物
想問titan個反擊係咪臨比人打中果刻先禁O先可以反擊到?
剩係無意中試過2次
呢度冇人咁講
上次event都係,搞得幾好
出demo之後仲專登錄條片同玩家講打Garuda嗰到就係全game最黑既一part所以唔洗擔心,覺得佢好明玩家
睇之前制作人試玩好似會變
玩完個demo都幾興奮, 個戰鬥系統係好大原因, 因為我本身就buy action game所以一定買, 加埋故事就正, 淨係個demo 既故事已經令我期待, 主角成個家族個個都喜歡, 個阿爸阿媽, 主角跟個細佬, 性格善明, 特別係老母
好有GAME OF THRONES FEEL
淨計開局, 劇情正到暈, 希望之後發展會更好, 一直係咁, GOTY都應該無問題, 見到yt係咁讚, 吉田係咁sell, 我覺得為咗依隻GAME 買部機既決定係無錯
收到你
話說自動攻擊係點,只係單純出物理攻擊定佢會智能到幫你出埋combo
7 remake你睇下d牆/ 遠景
全部都係低清舊時代貼圖
會幫你連埋combo
但我諗當然冇高手連得咁型
以佢logic呢個世界冇咩可以相信
同你解釋即係想呃鳩你
一定係做柒左件貨先響度賣廣告
讚揚一定係來自陰謀

完全當d人係盲既冇腦既

出面所有野都係負面既,佢講既明明冇事實基礎又係可信

要幾自我中心同扭曲先講得出呢堆野

係度講下我對個demo既感覺
從系統角度俾我睇到既係呢隻game基本功已經紮實到不得了

好似ff15咁,當時隊野其實開發實力好弱,d動作同hitbox setting差既原因來自於技術既唔成熟,技術唔成熟可以來自於engine差同開發態度,能力等等,同樣技術不成熟會巨大化所有問題

地圖大而無當代表內容唔夠

內容唔夠代表佢地技術實力唔容許響有限時間內做足夠內容,或者某d技術難關嘥哂d開發時間

呢d野係完全可以響系統表達曬出黎
佢做最核心既野都唔湯唔水,飛黎飛去掩蓋動作系統既不足,響豐富內容上自然餘力有限

呢個係se既落後之處
即使另一team人多年後造出黎既ff7re,佢既動作仍然力有不遞,唔係好唔好玩既問題,係基本功既問題,呢個我諗係se衰落既一大原因,佢既arpg入面動作呢part只做到ubi級數,同fs capcom 老任,白金呢d時代先峰有好大差距,甚至tales of系列已經做出乎合現代質素既動作rpg toa,se仲出緊上年果隻origin咁既質素動作

而ff16 demo俾我既感覺係佢既動作系統已經超過toa,同fs 白金有得比

---呢個意義非凡

劇情唔啱口味可以補
設計唔啱市場可以改
ff13都出左3集補獲
ff15補唔到鑊好大關系係冇能力補,補起黎代價太大唔係唔想補

佢有返呢個時代既開發力,有返呢個時代既技術等級,出得返合呢個時代既動作質素,之後先有得玩

所以呢刻我認為ff16真係有機會幫se挽回返個頹勢,商業上會唔會成功太多外在因素,即使做最壞打算佢仍然唔成功,但內在既開發力響呢個時代已經達標,除非佢炒左做得出呢個水準既吉田呢team人,唔係的話終會出得返d好game
ff愈黎愈動作係必然架喇

以前所有arpg ip都傾向要做出高級動作game既動作系統,就算隔離咁old school 向既diablo4,佢個系統響操作同動作表達上都強左好多

冇理由整返隻羅德島戰記咁既一刀一刀計屬性計攻速既arpg,依家d玩家會收貨

但同時唔代表只有arpg既,依家既回合制rpg都發展得勁左好多

唔啱ff16既可以玩下歧路旅人/八方旅人
上面啲懷疑佢有其實都冇咩問題 因為未出唔知成品係點 最柒係佢一開頭就打句唔會玩亦唔會買 所以都唔知佢廢up啲咩
但佢所謂嘅劇情老土,真係連權力遊戲都比佢屌埋

暫時背景真係有陣權力味
打完demo先發覺原來之前trailer既內容9成都係序章黎
第一個trailer就係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞