FINAL FANTASY 16討論區 (1) demo來了

1001 回覆
11 Like 8 Dislike
12號下午4點,很dark的demo
麻煩晒
之後交畀1001個位
新post
game 都未出就出隻狼仔會唔會進取左d
開場條片Clive 把劍全部都係血
4點demo?
收工玩得

Live stream 俾想像中好多人睇
主要角色全部出可動figure
加加埋埋啲product多到,SE好有信心
野外都幾多怪吓
Q & A

1) Final Fantasy 16係咩來?
傳統日式RPG Final Fantasy 系列 正傳第16作
圍繞水晶做主題嘅幻想系遊戲
與以往系列正傳系列最大分別
今集首次以Action Game 方式取代過往回合制/半回合制
有別於歷代FF系列的全新體驗

2)無玩過以前15 集得唔得
可以,因為每一代都係獨立故事無任何關連

3)隻Game 玩咩?
升LV 式ARPG, 玩家操控主角Clive 進行冒險
以其角度體驗一部「暗黑風格」的故事
透過升級裝備、自身LV、Play Style 挑戰遊戲內各種Boss/ Challenge

4)係咪open world?
唔係,呢隻絕對唔係Open world
由於製作團體認為遊戲唔適合以Open World 方式表達
所以本作以章節單向方式呈現遊戲

5)有無得用其他人?有無女角?
遊戲主要以Clive 視角進行,所以就算有女角都唔會有得用

6) 唔識玩動作Game 得唔得?
遊戲入面無難度調整,因此對動作遊戲有困難的玩家
遊戲內一開始已經有好幾種「自動/半自動」裝備去減輕操作
等玩家可以自由選擇調整相應難度
實機操作顯示全數輔助裝備都用時、係可以單手進行遊戲

7)幾時有PC版?
跟據目前資料,最少PS5會獨佔半年時間
所以PC版最少要等上半年至一年

8)FF15 咁垃圾,FF16係咪一樣?
本作完全由另一個團體- 吉田直樹的第三開發組開發、包括引擎在內是兩套完全不同製作方式
所以由外到內都同FF15完全無關

8)邊個係吉田?
本作製作人,以其成名作為拯救一隻爛到入骨嘅MMO FF14
變成受歡迎嘅作品
FF15都出足Playart kai架
好癲, 玩緊FF14 咁
已經冇乜印象,原來都有出
吉田既影子
冇女角用
越級15lv果然唔係咁容易
MAX 故意死
笑撚死
Ign Japan 係佢
唔怪得咁勁
原來上條片IGN JP佢嚟,唔怪之得
勁到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞