ptgf 賤男週記 (完結篇)

709 回覆
132 Like 64 Dislike
其實佢知唔知你寫曬你地之間既野上黎
知既話 佢咩反應
其實佢知唔知你寫曬你地之間既野上黎
知既話 佢咩反應

之後會講
1.分手立場搖擺
亦係你最失敗既地方
-感性一齊返 又唔信返人
-理性分手冷戰後 又即刻做返狗
男人老狗話一就一
話二就二啦好無

2.做事不顧後果
Eg. 偷睇人哋whatsapp record
Eg用電腦程式記低對話算帳
Eg同人地講條女不是
Eg未知會/溝通再唔係鬧交提過下嘅情況下 搞鳩人地對Couple
Eg 打人 搶人地unlock左嘅電話
以上既種種都係死罪
全部都係分手合理理由
其實你做得出就預咗冇得返轉頭
但係最終就係要做返狗
憑咩要人原諒你
跟手千字文轟炸人地 好煩擾

3.太追求真相
施主 回頭是岸 大智若愚
真相係要從佢嘅口中話畀你知先係真相 佢肯講 你肯信
有咩唔明一次過問
問完之後就以後唔好再提做過嘅錯事/過去

1.分手立場搖擺
亦係你最失敗既地方
-感性一齊返 又唔信返人
-理性分手冷戰後 又即刻做返狗
男人老狗話一就一
話二就二啦好無

2.做事不顧後果
Eg. 偷睇人哋whatsapp record
Eg用電腦程式記低對話算帳
Eg同人地講條女不是
Eg未知會/溝通再唔係鬧交提過下嘅情況下 搞鳩人地對Couple
Eg 打人 搶人地unlock左嘅電話
以上既種種都係死罪
全部都係分手合理理由
其實你做得出就預咗冇得返轉頭
但係最終就係要做返狗
憑咩要人原諒你
跟手千字文轟炸人地 好煩擾

3.太追求真相
施主 回頭是岸 大智若愚
真相係要從佢嘅口中話畀你知先係真相 佢肯講 你肯信
有咩唔明一次過問
問完之後就以後唔好再提做過嘅錯事/過去

thanks, 有d野真係要錯過先識諗
巴打 我曾經都好似你咁
偷睇對方既野 我ex好信任我 將dpw俾曬我知
所以有login入去 跟住後尾知道佢同佢ex係同我一齊之後有打過友誼波
之後我地兩個分分合合 唉 最後都係要散
唔適合既人 永遠都唔適合

點解佢偷食都比pw你咁on9
日子一日比一日難過。雖然同自己講呢次係最後一次搵佢,但係最後都係忍唔住send msg比佢。我唔知道除左芷純之後,我仲可以同邊個講。香港每一個地方都好似有佢既影子咁,每一間戲院都有同佢既腳印。朝早起身已經再見唔到電話既msg提示。踢完波之後發覺冇人等緊我。全日我都會聽住同佢既電話錄音,感覺好似覺得佢無離開過咁。

身邊有個朋友知道左我失戀,話想介紹個女仔我識。我自己都好想知道,到底係咪識一個新既人,就可以放底到以前果一個?於是我答應左我朋友add左果個女仔同佢開始傾計。

果個女仔叫jenny,20歲讀緊大學,同芷純一樣都係170高,瘦瘦地咁,之前做過a&f。我諗係好多香港男仔心目中所謂既女神。不過唔知係咪我心入面只係得芷純,我覺得呢個女仔一d都唔靚。佢同芷純完全係兩種人。佢同樣都住公屋,不過佢會自己返part time搵錢。佢唔同芷純,佢唔鍾意聽廣東歌,只係聽英文歌。閒時會去外國做下義工,係香港得閒就會去下展覽,畫下畫咁。聽落好似好多人心目中完美既女仔咁。

我:「點解你會同你男朋友散既 ?」

jenny:「佢打我囉。」

我諗返起同芷純岩岩識果時既對話。雖然打女人係好唔岩,但係我總係覺得一個男人係唔會冇原因之下打人。我開始覺得呢個jenny會唔會都係一個好臭脾氣既女仔?

我:「點解既 ?」

jenny:「佢話我同d男仔傾計。但其實我都冇。我其實已經對佢好好,咩都就晒佢。」

聽住jenny一句又一句讚自己既說話,唔知點解我一d都聽唔入耳。諗返起岩岩識芷純果時,佢都成日話自己好脾氣,講過好多好多自己既優點。但係到最後,根本就係另一回事。

我相信好多男同女岩岩認識果時都會係咁,只會講自己係上一段關係點樣受害,講自己好既一面出黎,但從來就唔會講自己唔好既野出黎。

jenny:「係呢,你有冇叫過雞架。」

我成日都會問自己,如果我同芷純係正常既情況之下認識,結果會唔會好好多?或者,今次我應該試下唔好咁坦白。

我:「冇。。。」

jenny:「點解唔叫既?我好多男仔fd都有叫過。」

我:「er。。。我覺得唔係咁好,冇愛既sex係差好遠。」

雖然我真係咁諗,但係呢句說話由我口中講出黎,我都有少少心虛。

同jenny 雖然都有傾有講,不過就係冇左同芷純既感覺。可能因為jenny唔會秒回我,而佢send既每一句說話都冇表情符號。可能因為咁,令我覺得佢冇咁nice。同佢講既每一句說話,我都諗返起芷純,同佢黎做對比。越傾,我只係越掛住芷純。

其實當你真係好愛一個人既時候,你根本唔會有心情去同另一個人傾計,因為你腦海中只有果個人既影子,眼前既人咩都比唔上佢。再諗返起芷純搵人傾計,同果個狗公講佢無男朋友果一刻,我諗佢已經唔再鍾意我。

jenny:「不如我地下星期去行博物館丫?」

我心諗,唔撚係掛。我呢d咁無文化既人,叫我去行博物館一定悶撚死。其實jenny都有send過唔少佢畫既畫比我睇。佢畫既好似係抽象畫。不過我一d都睇唔明。

最後我同jenny出左黎食飯,始終朋友介紹都唔想推。而我d fd都同我講,叫我試下,話唔定會心情好返d。

我:「想食咩丫你?」

jenny:「em。。不如去赤柱?」

分手無耐就要我去赤柱呢個曾經同芷純有咁開心回憶既地方,真係想玩死我。同jenny一路係赤柱到行,腦海中出現既都係芷純。jenny同我講咩,我都係hea應佢。最後佢揀左間扒房。

望住眼前呢個女仔,好似好有學識,好有氣質。識得飲紅酒,用英文點菜。但係就少左一份真實感。雖然我成日都帶芷純食貴野,不過芷純最鍾意食既係吉野家。而我成日都會同佢去食m記,食平野。呢樣係我其中一樣好鍾意芷純既野,唔似d港女咁,要成日食貴野。

經過今次見面之後,我發覺咩搵個新人就可以放底到果d野全部都係假。當你好愛一個人既時候,根本唔會再愛上第二個人。所以係我未放底到之前,我決定唔再去識新既人。

「遺傳自你的生活 和珍惜的某些

時空中交錯多少感覺 似抱住你暖一些

原來自你消失後 才懂珍惜這些

陽光今天這麼燦爛 多麼想你」

https://www.youtube.com/watch?v=a8MbDgHMfSA

日日係屋企做廢青,差唔多天光先訓得著。唯有寫故打發下時間。幾經辛苦終於寫完個故頭果一part。可以專心去寫同芷純既故事。我將我同佢水蛇春咁長既msg 重新睇一次。每一日既每一句。一路寫,就好似重新同芷純拍一次拖咁,好甜,好開心。寫到鬧交既時候我又會好嬲佢,唔明點解佢會咁對我。
一路寫一路回憶其實已經好辛苦,仲要睇住d人既回覆鬧我同笑我的確唔係咁好受。其實一開始寫呢個故主要係想寫頭果一part,始終普通人都係想睇甜故,睇下人點叫雞。後半part其實只係為左我自己而寫,不過我估唔到原來有唔少人睇完之後有唔同既感受。令我最意外既係好多女仔都不約而同咁打左d千字文比我講佢地既讀後感同自己既故事。

一篇又一篇既安慰既說話令本身心情跌到落谷底既我好返好多,覺得人間有愛。我開始問自己,點解連一d同我平水相逢既人對我都好過芷純對我?睇住一個又一個鬧佢既留言,我開始慢慢反省,到底佢係咪真係咁唔值得我愛?

唔經唔覺已經去到七月二十號,原本我地買左機票同酒店二十一號去東京。雖然我知道芷純唔會同我去,不過我都想最後問多佢一次。

我:「仲去唔去東京?當同個老朋友去,你鍾意既可以分房訓。」

芷純:「no la thx。」

呢一句,係佢兩個星期以黎第一次應我既說話。

我:「咁一係你自己同你d 朋友去,我幫你改機票名。我唔去。」

芷純:「no la thx。」

直頭廿一號果日佢都冇搵過我。而我亦都覺得自己係時候心死。

突然間收到芷純既sms。

芷純:「可以幫我買con嗎?thx。」

當時我見到呢個msg既時候真係好嬲。blue tick左我幾個星期。同佢講過無數既說話佢都冇應過我。今日竟然可以為左d con黎搵我。到底佢心目中係咪剩係得d con 同d mask?

所以我冇應到佢。過左幾個鐘,佢又send左個msg 黎。

芷純:「你又無去到東京?」

其實我一早已經同佢講左我唔會自己一個去,再者,而家d機票都已經過左,已經唔再重要。

唔知係咪因為連我地最後既一個trip既日期都過埋,我開始死心。果晚既凌晨,我一個人訓唔著,自己渣左架車出去買野食。係架車到聽住富士山下呢首歌。其實聽左呢首歌咁多年,都冇認真了解過佢歌詞講咩,不過果晚,我終於聽得明。

「誰都只得那雙手 靠擁抱亦難任你擁有 要擁有必先懂失去怎接受」

一直以黎我都好想霸住芷純,因為我好怕失去佢。但係有d野就好似沙咁,你捉得越緊,佢只會走得越快。或者我應該好好學下點樣接受失去一個人既事實。

「曾沿著雪路浪遊 為何為好事淚流 誰能憑愛意要富士山私有」

無論我有幾愛佢,都唔係一個理由去私有化呢個人。

「何不把悲哀感覺 假設是來自你虛構 試管裡找不到它染污眼眸」

或者我傷心既感覺,全部都係我自己虛構出黎,只係我一直係到掛住以前甜蜜既片段先會放唔底。

「前塵硬化像石頭 隨緣地拋下便逃走」

識芷純之前,我係一個好放低既人,冇咩野會令到我唔開心。我諗我應該好好放底呢舊石頭。

「我絕不罕有 往街裡繞過一周 我便化烏有」

好似我咁普通既人,或暫佢真係講得岩,隨便搵一個都好過我。

「人活到幾歲算短 失戀只有更短」

人生流流長,好多年後望返轉頭,其實可能只係好少事。更何況只係一年既感情。

「忘掉我跟你恩怨 櫻花開了幾轉 東京之旅一早比一世遙遠」

要忘記一個人,談何容易,可能到我忘記既時候,櫻花都開左幾轉。

聽完呢首歌之後,唔知點解個人好似睇通晒所有野咁,個身無啦啦起晒雞皮咁,心情突然間變得好好。我諗,我真係放底左。

我買左好多野食返去,準備enjoy下廢青既時光。一個人,其實都冇咩大不了姐,以前咁多年都係咁架啦。

突然間,電話響起。心諗咁夜仲有邊個打黎?

望望電話,原來係芷純。
2個都戇鳩鳩
芷純:「喂。。。係東京丫?」

已經唔記得有幾耐冇聽過芷純咁溫柔咁同我講野。

我:「唔係。」我好cool咁答佢。

芷純:「係香港?」

我:「係。」

芷純:「你冇去咩。」

我:「冇。」

芷純:「點解呢。」

我:「冇。」

芷純:「咁。。咁一個人去都冇兩個人唔去晒咁多錢丫麻。。係咪丫。」

聽芷純既語氣好似岩岩喊完咁既聲。呢種語氣令我諗返起以前佢發完我脾氣之後打返黎氹我既感覺。

芷純:「冇去到咩真係。。。」

芷純:「咁。。。咁果兩張機票咪晒左囉。。。」

我:「係。」

芷純:「噢。。。So sad....咁果d 酒店錢呢。。」

我:「比晒啦。」

芷純:「冇得cancel 架咩。。。。」

芷純:「不如我地book 機票再去咯。」

聽到芷純咁講,我當下真係好開心。雖然我地發生過好多問題,有過好多唔開心既經歷。但係唔錯過又邊會識珍惜大家。我唔知道點解佢會搵返我。但係只要佢想,我真係好希望大家可以重新開始過,開開心心咁去呢次旅行。

我:「好丫。」

芷純:「好無丫。。。」

我:「好丫。」

雖然我好cool咁答佢,不過其實我已經開心都喊左出黎。失而復得,一定會以前更加珍惜。

芷純:「咁我地睇下幾時有得去囉。。。咁起碼。。起碼唔會晒左之後既酒店丫麻。。」

聽到芷純把聲好似喊緊咁。

我:「星期一去?」

芷純:「其實我而家可以去架啦haha。不過好似好趕咁。」

我:「我睇下幾時有。」

芷純:「係囉,你睇下啦,其實買d cheap d 既都ok 架啦,唔一定要國泰架。」

我:「好,我睇下。」

芷純:「我睇到幾個鐘之後有班機去,不過可唔可以咁急買架?」

我:「可以,不過你唔洗pack 野咩。」

芷純:「我唔洗丫,我即刻去得架啦haha。」

我:「其實你唔洗因為我比晒錢而特登同我去架。。。果d 錢好少事。」

芷純:「唔係丫。。。其實都有兩個原因既。。。你知啦,放假係屋企都冇咩好做。咁我又冇可能自己一個去架麻。。我都唔識。。如果你去既話咁咪去。。。如果唔去既話就唔去。。。」

我:「咁我換機票啦。我仲有分剩。晏晝四點有班機去。」

芷純:「四點丫。。。仲有半日喎。。。咁咪要等多半日。。。我想快d 去丫haha。」

我:「我都未pack 野。。。」

芷純:「好難捱丫。。。」

我:「訓下覺pack 下野啦。」

芷純:「我晏晝五點先起身架咋。」

我:「我換左機票啦岩岩。一陣晏晝四點。」

芷純:「咁好啦。你pack 下野訓陣先啦。我睇下你個po 消磨下時間啦haha。」

我:「好啦。咁我pack 下野先,你攰就訓陣啦。」

芷純:「好啦,咁你得閒覆下我msg 啦。」

我:「拜拜。」

雖然一路傾電話我都扮到好cool好似好唔care咁。不過收左線之後我開心到好似個細路咁係間屋周圍走周圍跳。

一路執野一路開大個喇叭聽下d呢幾個星期我唔敢聽既情歌。好開心咁係間房又唱又跳。

成晚我就係到ff我要帶芷純去邊到玩食d咩。估唔到個天真係比多次機會我。我同自己講,以後一定要做個100分既男朋友,唔會再犯以前既錯,好好咁同芷純相處。

因為心情太興奮,搞下搞下,搞到天光先訓得著。起身已經12 點幾。沖個靚涼就飛的去左機場。

坐係的士聽住歌,睇住沿路既風景。今日既天真係好藍好靚。我知道呢個一定會係我地兩個既新開始。
屌 唔係男人
搵次唔好心軟得唔得
個故寫得好好,不過rubbish 真係好rubbish.

醒完又懵過?
又話放底,好cool,笑死人咩
真係同佢去左日本
d人爆既料原來係真既
仲同佢去日本,係咪有病
睇咁耐真係忍唔住出聲,唔好咁傻啦,條女見有得去免費旅行先搵你咋

追足咁耐故都覺得條女大話連篇,成日今天的我推倒昨天的我 大家愛過開心過嘅咪算囉,發生過咁多事,比你呢一刻又好返,可以捱到幾耐?一年?兩年?三年? 唔好傻啦唔會一世咖 有啲野發生咗就發生咗,呢世都唔會好返的

遇到愛嘅人努力爭取係無錯,不過你宜家呢啲叫尊嚴都無。愛錫下自己啦 人可以咩都無,但唔可以連自己都唔尊重自己
芷純:「不如我地book 機票再去咯。」

我屌你老味咩
真係唔忍心睇落下
求下係老作埋個尾芷純有絕症又好
佢回心轉意做返好人又好
總之唔好再做狗得唔得
真係唔忍心睇落下
求下老作埋個尾芷純有絕症又好
佢回心轉意做返好人又好
總之唔好再做狗得唔得
越黎越垃圾
等睇撚狗撚到過日本
我淨係想知最後係點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞