加拿大生活任屌唔嬲區 (2)

1001 回覆
254 Like 190 Dislike
去啲山卡啦地方工作機會又少啲
Min pay都買到樓買到車
聽講個channel係biased 但都唔係完全錯哂

睇下最近一單
Suspect in fatal stabbing of Edmonton mother and child had lengthy, violent record
https://www.cbc.ca/news/canada/edmonton/suspect-in-fatal-stabbing-of-mother-child-has-lengthy-violent-record-1.6839217

根據reddit

- 3 robberies in 2009
- violent crime in 2014 (stabbed someone randomly at the bus stop in the back).
- lost parole for smoking meth in 2018
- Assault in Edmonton Sept 2020
- 3 more assaults in Edmonton Nov 2020
- attacked a 12 year old in 2022
- assaulted 2 people in Edmonton April 2022
- assaulted a fellow inmate Aug 2022
- assaulted someone with a scooter April 2023
- killed a woman and her child May 2023
https://www.reddit.com/r/canada/comments/13ezmq6/suspect_in_fatal_stabbing_of_edmonton_mother_and/

唔知點解可以咁易保釋
可能一黎左膠 二黎唔夠resources
仲有片中講既Bill-75
而家有親stabbing/murder local都講笑條友本身一定係保釋緊
唔係,連登仔話鬼仔鬼妹18歲已經搬出黎自立自己畀租畀學費
點解咁想去加拿大?
呢度樓價已經失控,車又貴,人又多,稅高,人工又低,又百人以上爭一份工
好多人已經plan拎完pr/passport 走人
Richmond (Chinatown)
先唔講天氣, 純數據睇, 加拿大黎緊幾十年都好似比澳洲吊打
其實睇過份report, 由90年代起, 澳洲人口少過加拿大, 但各方面都好似好過加拿大
加拿大唯一贏既就係加拿大人好nice
點歧視
我係之前白人區做野, 同佢地日日吹水
雖然有d 試過個陣行街, 有minor野feel到佢地唔鍾意asian, 但未到去歧視出口
如果樓上位巴打係拎咗澳洲passport先嚟加拿大試下都無壞
咪當生活體驗,開心就留,唔開心就返澳洲
至少佢仲有返澳洲嘅權利
唔夠resources根本係藉口
你估放條白卡暴力狂出去,之後要處理既成本又少?佢隊死一個tax payer,或者一個差佬,後續成本又平?
美加呢d係純粹左膠上腦
加拿大真係同美國太近, 美國好, 佢齊齊好, 美國差, 而家睇到哂
澳洲係就係咩都慢半拍, 但起碼咩野都唔錯
車貴人工低?你下下拎南邊個世界霸主比,邊有得比
成個西歐洲,紐西蘭,probably澳洲,邊度同一款車平得過你? Even係德國買返德國車都未必部部平過你
人工係澳洲有得同你打囉,普通中等階層,英法德荷意西葡日韓紐,邊個夠你高(你要拎盧森堡瑞士或者油王國呢d黎比我就唔識計啦)
稅高個個西方國家都係
失業率可能真係高過歐洲/澳紐既,但講到一百人一份工就多左啦,真係咁失業率就99%啦
就算以你reply既,係澳洲vs加拿大,我諗打個和都仲得既
平心而論九七後其實除咗換咗 logo,一夜變天無喺香港發生
平民生活 9 成都一樣,香港依然係嗰隻識生金蛋嘅雞

直至 2014為止,好多嘢喺 97 走嘅人眼中都好似係虛驚一場咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞