加拿大生活任屌唔嬲區 (2)

1001 回覆
254 Like 190 Dislike
加拿大住左兩年之後去過澳洲玩
可能學左點樣鬼佬果種small talk bullshit+去之前不斷有澳洲歧視好勁既印象,去到反而出乎意料地多數人都好nice,特別班後生
但明顯feel到有部分人係對Asian唔太友善,無好出面但佢招呼你d表情動作係同友善既人好唔同
不過職場就好可能另一回事,等於老一輩日本人對遊客nice但職場好toxic好排外
加拿大工作文化真心一流,無歧視就基本。人工就算計稅後,時薪都實高過香港
大家都講到加拿大人0歧視咁 就算歧視都唔會出面
估唔到有人都試過有physical aggression
不過做嘢冇就真嘅
你唔走又點再收人黎交租
最好你做五年野就走

到你退休過黎咪要洗錢買樓生活
所以做政客唔需要理你班移民咪咁解
你都唔會留係度vote them out
所以咪同一時間收新移民 同一時間又咁封閉
你唔係專科岩岩畢業搵工都同樣睇唔到將來
大陸係咪沙田果邊

我就俾開10%
最後一句睇行業
我番過兩份唔同文職,呢邊entry工應該多數都好pay過香港同grade工
簡單一份A/R都5-60k,香港應該無乜公司出呢個價
Hong Kong stream唔使考ielts架喎
其實係
呢邊做完可以早收工(睇工種啦)
香港就唔理工種收工後1-2個鐘先好做完
我去讀master要呀嘛
所以先唔想考
留個tg 得閒飲茶?
大把人搵一世都搵唔到50k港紙一個月咩
真係FG 50k咩
entry level文職人工可以高過香港
但做上去 同香港差距好大

加拿大升到盡頂薪唔高 可能只係fg價x2
但香港頂薪可以係fg價嘅四至五倍
想發達都係落美國/炒賣架喇
但做條鹹魚中產應該無香港咁辛苦
你講讀master既入學要求要有7.5先比你讀? 邊間U
當初諗過University of Sydney
但冇advance standing又要overall 7.5就算了
呢邊有advance standing 1年ko 免IELTS抵玩啲
如果無記錯,條L 樣上星期係TG hard sell 自己係Pmall 個攤位
你上連登想要咩comment
你face to face搵香港人傾計都會幫下你啦
唔通兜口兜面屌你咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞