加拿大生活任屌唔嬲區 (2)

1001 回覆
254 Like 190 Dislike
再加返工
貢獻左成個青春俾加拿大
真係
俾大家知道呢邊嘅好同唔好
咁過到黎都有個心理準備
部分中超要過一定金額先用得卡
㩒cash我又真係無試過,你問返hsbc好啲
係呀,當信用卡用
嗰張野9成禁唔到
無話我撈唔掂,但我份工同資歷可以係美國搵1.5-3倍,我果行人地new grad一黎就隨便10萬美金年薪,仲唔係大公司,加拿大NG同等都只係7-8萬加幣
稅又高,樓價又高,政府又無能,搞到樓市天怒人怨,天氣得溫哥華叫好D,但都係一係7-8個月陰天
真係如果唔係美國難入藉,都費事黎
宜家香港食餐飯都唔平啦
呢度係正美國隔離通脹都好勁
好彩唔係住大溫
有時食米線0 tips
去排Urgent and Primary Care Centre
早去半日有得睇

人地唔會歧視你搵唔到醫生睇
未開已經要維修
大家點睇呢篇野

自己本身認識唔少人移民,都聽過佢哋講移咗民之後同香港有好大分別,仲要有唔少都覺得其實香港嘅生活算係幾好。下面我會列幾點最難適應嘅位。

1. 交通唔方便
喺外國基本上大部份地方都係點對點,你會揸車坐車專登去目的地,因為外國實在太大,唔能夠好似香港咁行路或者求其上架巴士就到。尤其係美國同加拿大,鐵路同埋巴士並唔係發展得好全面,變咗冇車嘅話會浪費好多時間喺交通。另外佢哋啲鐵路非常殘舊,除咗坐得唔舒服之外,亦經常壞車故障,甚至乎脫班,令自己好難預時間。有好多地方嘅鐵路直程係冇網絡,變咗搭緊地鐵嘅時候淨係可以瞓覺或者玩電話小遊戲。英國一放假就會停駛/班次疏,令你得返揸車呢個選擇。外國嘅娛樂地方冇香港咁多,唔會有太多夜市或者唱K或者消遣場所,即使有都唔會係半個鐘頭就去到。呢方面會令出入唔似香港咁便利。

2. 外國物價貴
生活喺香港會覺得香港啲嘢好貴,份糧轉個頭就洗晒咁滯,要買層樓簡直遙不可及。但係同外國相比,香港只係樓價貴,而物價其實算幾平。喺外國想搵一餐飯食,冇$100HKD基本上走唔甩,就算麥當勞都要最少$80HKD,超級市場買樽汽水都要接近$20HKD。更加唔好講買大褸或者睇牙醫呢啲定期大使費嘅支出,外國隨時貴香港一倍有多。香港人最鍾意食壽司,外國係講緊一舊三文魚壽司都要超過$15HKD。如果平時唔太鍾意煮嘢食,喺外國一個月隨時會食你$10KHKD。同埋當地稅率比較高,有時啲侍應仲會俾你揀15% 18% 定20%貼士,呢種好似好無恥嘅收費喺外國好盛行。

另外講交通,香港一個月都幾難搭超過$1000HKD,但外國如果搭公共交通工具,過$1000HKD好基本,出得多街嘅日子隨時會洗$2000HKD交通。搭巴士/tram最少單程都要接近$20HKD,喺香港除左長途/過海先會超過呢個價錢。揸車就更加貴,油錢外國高得好誇張,泊車都唔平,每個月要用多幾千蚊港紙一定走唔甩。電費都係外國貴好多,冬天凍到飛起,但會因為電費問題,而令你唔太想開暖氣。夏天就啱啱相反,英國仲要比香港熱,但你都會諗過度過先決定開冷氣。所有嘢都要慳住慳住,隨時好驚使大咗唔夠錢比。

3. 消遣娛樂嘅地方比香港少
除咗冇咁方便之外,商場嘅數目又少、種類都唔多。大部份嘅商場都係傳統嘅大牌子,並唔會有好多小店或者平價舖頭,變相行一個商場已經足以令你睇晒當地嘅主要店舖。另外呢度嘅食物種類冇香港咁多,亦都冇香港咁好食。去到大型商場會有一層係全球美食,但其實每個國家嘅舖頭都剩係得一間,講到尾都只係快餐。就算你有空閒時間,你都好難搵到地方去kill time,到最後只會日日困係屋企,連揸車出街嘅動力都冇。香港人鍾意行街睇戲食飯,但係外國嘅人只會落pub,或者揸幾個鐘車去行山。重點係人哋嘅舖頭大部份七點幾就收工,香港人就七點幾先收工準備去呢啲地方。大家嘅嗜好同生理時鐘好唔同,基本上唔容易即刻適應。

4. 個人容易唔開心
英國天氣差大家都知道,但其實美國同加拿大嘅天氣都唔係咁好。日頭同夜晚嘅溫度可以差10度,經常落雨,而且可以連續一個月冇陽光。冬天每日得6-8個鐘唔係天黑,令你冇咩動力去做自己想做嘅事,長期係咁樣個人會好抑壓。聽人講加拿大已經連續天陰落雨落雪一個月多啲,如果初去報到真係比較難接受到。除此之外,喺當地唔容易識到朋友,因為冇咩小活動俾你參加,而且大部份都會當香港人係少數,唔會有人肯主動認識你。習慣孤獨嘅人相對會容易接受到呢樣嘢。

5. 食物
喺外國出街食野要出市中心先會多選擇,如果唔係只會得快餐店,仲要永遠都係嗰幾間,同埋分別只係在於雞堡定係牛堡。食亞洲野又會覺得唔夠正宗,感覺上會有太多味精,同埋只係撈左當地嘅食物feel,並唔會係純正亞洲嘢。香港餐廳喺外國每個城市只有幾間,仲要全部都勁貴,$50HKD乾炒牛河喺英國一定過$100HKD,而且仲未計有啲餐廳嘅份量會比香港少。唐人街基本上大部份都係中國內地嘅嘢,香港只係佔極少數,變相一個禮拜可能剩係得一到兩日有米飯食落肚。

最後仲未計放棄咗原本喺香港嘅工作,身邊嘅家人同埋朋友。錢又搵少咗,可以見嘅人又少咗,娛樂又少咗,試問移民又點會咁容易適應到呢?如果本身唔介意自己一個人,而且鍾意煮嘢食,同埋有車牌,咁就會容易好多適應喺外國嘅生活。
1. 你果5大要點 基本上都係太陽東邊升起討論 講咁幾廿年 旅居/exchange一陣都「深深體會」到

2. 一個人wfc 其實都係睇自己想要咩 冇呢個迫切性 一個人已經行動自由 冇家庭壓力
上個月大感冒發燒咳鼻水嘔到pk睇咗幾次醫生 就算有醫生睇佢地唔係好肯開藥 由你自己好 同埋walk in clinic醫生好多都唔好 求其等你講幾句就想你快d走 亂咁開抗生素比你就趕你走
我們香港實在太厲害了
衰撚過香港claim公司保險去診所睇醫生
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞