加拿大生活任屌唔嬲區 (2)

1001 回覆
254 Like 190 Dislike
House 尺價都係$5000港幣內、condo尺價$8000內
ching,呢個真係未聽過,就咁睇落都幾正喎

即係簡單嚟講係咪當好似香港啲免稅額咁樣用?

同埋如果咁樣嘅話咪好着數,搵啲穩定收息股(求介紹)咁樣玩,當本身搵緊50000CAD一年,如果20%稅率正常要交10000CAD稅,用呢個方法變相增加好多收入
呢句野好熟口面
最鍾意go back to china
成日話呢度啲印印好團結又乜又物 搵工又易做referral
因為佢地真係好幫自己人
有個印度同學喺呢邊覺得生活艱難同辛苦
都有講稅好重 搵唔到幾多個錢
啲印印係會問下佢有咩需要幫手 有咩嘢可以介紹服務比佢地
而唔係講咩食得咸魚抵得渴 冇做好基本心理準備
意志唔堅定呢啲冷嘲熱諷嘅說話
好老實講 真係抵呢度啲印印咁強大
$50000 eligible dividends 意思係咪姐係股息收左5萬蚊咁?咁先有average tax rate = 0?
City of Toronto唔少好光鮮咁detached,拆舊屋再起嘅
有幾多靠喺加拿大本土賺錢買?有幾多靠移民熱錢買?
仲有燒烤又唔俾,洗嘢又唔俾,其實都唔知有咩用
好光鮮detached
又唔見佢地返英國
幫咩春呀
幫完香港人多謝都冇句
唔害你都偷笑啦
剩係預你夏天出去曬吓太陽
冬天走出去感受吓着啲大褸夠唔夠暖
就係咁多

不過對面座公屋,啲露台擺滿晒雜物
仲有狗籠貓籠
仲爽過租condo受物管氣
巴打唔gur咪過隔離po開屌
喺度隔空互屌 含沙射影 扭扭另另
人地連買樓都可以幾個family夾
買到一間大house然後住十個人
等佢升值 再一齊借home equity俾下一間嘅首期
香港人連夾租condo都唔係個個肯啦
何況印印又勁肯生仔
抵佢地強大
之前都講過 都無謂過去爆閘係咁loop同樣話題
當大家睇法唔同 圍下爐算
反正呢啲嘢都冇對與錯
呢度啲華人工,包括文職專業公司position
咪又係又閪又chur
恃住你係香港人chur得就壓榨

根本上一代移民華人已經係咁賤

印度人喺英澳加都繼續強大gogogo
如果打份濕鳩工,再用呢招收息有冇得諗,當有0.5M CAD asset,因為0.5M唔係多,係必須要返工
新嚟嘅普遍都幾肯幫返香港人/frd搭frd搭frd咁識嘅都會分享下啲搵工資訊
就算Call center都會做下referral
但反而上一輩嗰啲成日老屎忽口吻
好似楓之谷個Peter咁 當正自己係神咩都識
問下嘢都開屌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞