加拿大生活任屌唔嬲區 (2)

1001 回覆
254 Like 190 Dislike
https://vidmax.com/video/218801-graphic-man-stabbed-several-times-outside-starbucks-bleeds-to-death-in-vancouver

我突登搵番2023 3月 個星爸爸被人桶完隔離位人客仲好悠閒飲緊咖啡
得罪講句
如果係香港都撈唔掂
唔好幻想去外國會好掂
我自己都啱啱去咗美國年幾
美帝人工高啲
但移民好難搞

去到外國咪又係做加豬英豬
唔明點解唔做港豬
生活又方便 人工又高
其實香港呢種模式先係最好 有咩理由要成功既人帶住堆垃圾拖油瓶 政府既稅收根本應該只維持最基本既治安 基建 已經夠
我係澳洲十幾年基本上都係去賭場玩多

試過一年基本上日日都去
大部份去加拿大都係最後生果班人
多數都係未係外國生活過真係以為加拿大輕鬆搵錢住大屋 拎完國藉再輕鬆落美國做灣區programmer 500k一年

年幾兩年前係連登屌加拿大比人負評到仆街再屈你毛 而家只係講返事實出黎
最絕望係返工已經辛苦過香港,
仲要好基本收工搵餐正常少少嘅都冇
一係收哂,一係貴到食唔起
我自己由讀書之後做野黎左好多年
我覺得揾第一份工同翻min pay part time 嘅時候最想走 最迷失
後來做耐左野 人工正常翻少少 平平地有架車
想走嘅心已經冇咁強烈
我覺得一開始最難係起呢邊揾到生活 instead of 生存

你問10個移民 不論國籍8個都答你考慮過回流
原因離唔開錢
我自己都有時仲回諗以後要唔要翻去
但我又會諗 冇人保證香港以後都一樣咁揾錢
到時40歲先逼住翻黎重新黎過 我覺得仲慘過後生捱下

如果以後有埋小朋友 香港今時今日教育真係好難話唔擔心

所以我會同呢到嘅大家講 幾唔開心都好
都唔好一時冲動走左
可能過多5到6年望翻轉頭
你就唔會覺得當初辛苦係完白廢呢
搵30k咪又係垃圾地底泥
講黎講去都係點心姐
外國堆左膠國好鐘意免費養埋班垃圾 就算叫你要做野先有福行都係講緊見下工 做下part time

助長懶人正仆街
梗係唔會衝動走
至少拎埋passport先走
Langley, maple ridge 北溫西溫白人多過50% 既
有冇巴/絲喺加拿大內陸d 既地方share 下當地人有冇顯示出少少唔鍾意亞洲人?
冇gst咁點維持政府支出
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞