加拿大生活任屌唔嬲區 (2)

1001 回覆
254 Like 190 Dislike

都仲未計稅 tips
我都以為我睇錯,除非couple各自有60k先叫儲到下錢有d生活
一支公得60k就算把啦,溝條女出街食好d都要就住就住
我地唔同,好多人做政府有關既公營機構,香港唔係咁忙,但係我地香港quarter end 同呢度quarter end 工作時間就差好遠
依家食個茶記午餐香港普遍都要成60蚊啦
我黎之前工廠茶記都要50蚊
多倫多茶記大把$11-12
10蚊多少少唔係普遍價錢有冇諗過係你食得貴
再平d 去food court 唔洗tips 10蚊有找都仲得
你叫其他逗min wage couple情可以憾
佢好似有小朋友
我冇否認多倫多有平餐廳,咁你都唔好否認香港有平餐廳
可能我住個區貴,但我頭先問女朋友佢話普遍價都係$13、$14
就算$11-12,計埋稅都$70幾港紙啦
你做audit?
差成倍誇咗啲喎
咁呢邊平均數一定貴過香港
只係想講冇諗到咁貴
我又冇講到好貴
頭先我都有講依度好少少既餐廳反而係比香港平好多
只係$10樓下既餐廳絕對唔會係多數
呢邊除左日本野外
平民野食同香港差唔多價錢 但質素同量都好過香港
每月稅後減曬 cpp ei 後3500
住 basement 1000
食400
Wifi internet 50
水電 50
娛樂200

仲有1800供車入油買保險
JoMud9
真心咩
Junk food都10-11
巴打洗費係點
橫掂而家係呢面做緊本行
我打算做多陣再儲多陣經再打算
反正呢面既經就算本地/美國或者香港都值錢
如果有小朋友真係$120k都唔夠,要租/買多一間房已經差好遠
有個鬼佬fd都係話靠樓換樓然後搬到勁撚北先買到間屋一家人住
newmarket以下佢都話癡撚咗線問我住完點儲錢
148k 係hkd
咁你都算好慳
車保包唔包daycare 入面?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞