加拿大生活任屌唔嬲區 (2)

1001 回覆
254 Like 190 Dislike
其實真係無人答到你
又唔知你咩科咩行業
屋企經濟支援有幾多
當地有無親友support

個人興趣係啲乜?
鍾意滑雪?海上活動?睇NBA? 睇英超?
旅行唔去亞洲唔安樂?
鍾意住澳洲西岸同香港無時差?
未Covid 之前係既
佢哋就係串啲人咩都呻嘛
而家普通平均都要AUD600 per week
一個月都AUD2400, HKD12000到

差不多咋bo
你係d big name個仔咪做野lo

而家平極都要AUD2400
邊洗,大把1房400pw
睇埋收入同物價就有個大概picture
個投票得三份一日會留低
所以有人喺上幾個Po 講過話身邊冇人講過拎完passport 走我都R哂頭
身邊總有1 2個掛
真係唔知係佢生活喺平行時空定我生活喺平行時空
到時再打個六折,成功的得兩成人
Among under-34 immigrants, in particular, 30 per cent said they were “likely” to leave Canada within the next two years.
https://nationalpost.com/opinion/canada-new-immigrants-citizenship
睇返九十年代移民潮啲相關學術研究,其實有計過大約60-70%嘅人係回流返香港。只可以話太多人唔睇學術研究同問返上一代回流班人嘅意見,只係兼聽個班留加個堆人

明顯回流係多數意見不過咁,依家政治行先嘅話,可能回流比率會低啲
不過而家係數碼年代網絡發達精神上應該冇咁難頂
係經濟上由處處機遇變成困難重重
見到大部份問題都係圍繞住錢
如果錢方面無concern又點計(正常有份工番下有D錢剩咁)
要供得起樓
有錢邊到都好住 更加唔應該將自己局限係加拿大

香港人相對地比其他人有國際視野,何必單戀一枝殘花?
https://www.youtube.com/watch?v=_RaWzJUeT0o
係其他地方睇到
睇到條片一半已經覺得痴撚線
想問各位巴打點頂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞