加拿大生活任屌唔嬲區 (2)

1001 回覆
254 Like 190 Dislike
咁00後都係做咗一陣野
70/80/90/00/10/20/30 大部份一開波都差唔多架啦
Life Game本身唔易玩
唔係個個都熬到退潮。。。
No Better Place
有錢全世界都可以周圍走體驗dream life 自在旅活
冇錢全世界都欠咗我 發展唔到 閪地方 sinking boat
香港fg人工水平咁多年接近冇升過啦都
垃圾加租高
垃圾港租咪又係食屎級高 又細撚到67咁
上面有班移加00後叫撚晒春
得罪講句 你喺香港出黎住唔好癡屋企 咪又係一鳩樣
「成份糧畀咗當租瞓劏房
加拿大租貴稅高
英國就歧視
美國就槍
香港就地方細冇自由
日本就返工西
北歐稅極高

仲有咩地方未列出黎
澳洲多蛇蟲鼠蟻都未講
其實樓價已經反映香港係全世界最好既地方,如果香港都滿足唔到你,好可能係你身在福中不知福,建議大家唔好浪費時間金錢去外國,係香港俾心機返工/食飯/供樓/訓教,到你平平安安老死嗰日你會多謝我
溫哥華、多倫多、倫敦樓價同香港有得flight
埃塞俄比亞野我唔係好敢食

生牛肉
Yes 香港租冇點加 當freeze咗 但食/日常野 呢part唔會平得去邊….成個總數都係貴
不出三年會變態過香港,真係唔想敗走都唔得
凍有 Canada goose
人工 唔好成日比較香港啦 呢邊16蚊好幸福😊
多倫多世一

福利好 治安好
呢段說話用20歲視角睇 的確會一浸藍絲屎忽壓臭味 但經歷咗一排 寧願你浮住浮住儲住能量到真係果個moment 自然搵到屬於你既人生滿足感
Hi Brandy
師兄得忠國籍?
其實冇計錯
因為太重稅,香港ibank it 以fanng 級數應該搵緊9 萬蚊hkd, 係冇得比嫁啦不過唔係做銀行個culture 應該好d
態度正確
我嚟到加拿大之後我都覺得自己進步唔少
無論語言方面定係職業方面
我嚟咗之後最驚喜係唔止英文進步,連支那話都有飛躍性進步
我係呢邊學支那話唔止口音上,就連用語方面都愈嚟愈貼近北佬既用法
英文方面我都慢慢tune 緊美加既口音,同埋連啲phase都開始模彷啲鬼佬點用
甚至乎做野風格都開始模彷佢地
例如唔好得過up做,得閒就同啲人去tim仔打個轉,吹下水行下
職業方面我好好運可以做返本行,亦都係大公司
呢方面我有信心可以打返過香港。特別係以香港暫時仲係咁祟洋嚟講,我諗有外國本行經歷仲吃香過土炮

祝Ching你攞pr成功,我都係啱啱拎咗passport
點解咁講
而家印度人都醒左好多
好多係Reddit 講去加拿大好易中伏
d物管惡撚到 亂咁罰錢
d數又唔透明 乜都要管住哂
真 頂多三四個月 都唔掂就返去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞