加拿大生活任屌唔嬲區 (2)

1001 回覆
254 Like 190 Dislike
雖然加拿大係相對自由d
但呢班物管好撚極權 佢地做野仲要無乜證據支撐
真 撐你
我信,只不過我輸唔起
嗰位uncle直頭玻璃心添啦
開頭佢肯搞個group都幾幫得手
但每次有人講加拿大壞話就起曬槓
只係咁啱見到有咁嘅情況 有啲有感而發
明明香港人19年係sell團結
但想講呢度真係好多華人騙案 同黃店一樣一樣錢銀就變哂臉
有野壞都要搞好耐添
有傳聞講過佢做地產係咁sell自己樓盤
唔知堅唔堅
你睇唔到佢哋閪嗰part啫
[Blind] Check out this post! How recruiters in India use false promises to lure students to Canada (Misc.)
https://us.teamblind.com/s/VFnUXL6w
加拿大/reddit 民風一向偏左,但近年都開始對移民政策有微言
始終大環境一差,大家發現原來資源有限,自然唔想多個人同自己分。呢度既人覺得移民推動經濟,但普通local打份工唔會feel到,只會覺得生活艱難百物騰貴,foreign buyers/investors炒高啲樓乜乜乜
見好多人話大多租貴,要買車搬遠啲

話新牌保費貴,搬到去new market 都cover 唔到保費

之後又話試下報其他住址買保險
好似話一季移民150000人?
閪人就度度都有 我都冇話印印100%好人
論騙案 呢度嘅華人都大把
電話成日收啲垃圾call都知咩事
只係暫時眼見嘅印印都係優先refer咗自己人先
做到經理級嘅請咗自己人先
佢地啲association 都好活躍 好多help centers 又盛
我個印印frd都話初時嚟到覺得好唔開心 好想返家鄉quit咗佢唔讀算
係好在身邊啲印印朋友好supportive refer啲pt比佢做又成日同佢hang out令佢開心返啲先過渡到
我鄧佢開心之餘都想多啲香港人好似佢啲朋友咁
經歷過19年 好相信香港人都可以做到supportive嘅角色 同自己身邊嘅民族一齊渡過難關
印度生活難度本身都好地獄,又冇stream ab大平賣,應該會少好多過嚟攞完PR/passport就翻鄉下既人
成個community比較會傾向喺北美落地生根,冇嗰種「仲有退路」既感覺,點都會團結啲
認同newcomer唔應該收,但我理解foreign buyer tax唔係主要針對隔山買樓收租嗰班人咩
有PR已經可以退稅,如果本身未有PR已經有錢買樓既人,好似對佢哋傷害都唔大
其實就到中年又,有咁上下資產係可以。

$60000全打工收入,得$46605 after tax income (我以BC計,一般其他省稅率其實高少少)。

$50000打工收入,$10000加股dividends, after tax income$49838。

兩個六萬蚊收入組合比,第二個有加股息收入,就多咗三千幾蚊可以自己袋返。
印度人移民加拿大facebook group cap圖
https://imgur.com/a/aw7ezdp
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞