加拿大生活任屌唔嬲區 (2)

1001 回覆
254 Like 190 Dislike
大城市都係咁?

係香港做哂咁多野可能都唔洗用咁多錢
是乎你自己覺得值唔值,有冇得著
第三大城市喎
尾二一段笑而不語
自己煮可能貴
但出去食一流
而我係出去食一族享受個個出去食放鬆嘅心情
垃圾工都做唔到,係咪你太垃圾
用香港國際學校比,咁應該都用加拿大私校比
依度私校學費都25萬港紙一年,兩個一樣係50萬港紙一年
加拿大既免費教育好過香港國際學校又係唔知咩結論黎
要仔女做到最top既人,一樣要爭餐死、谷到死

牛奶金又係搞笑,家庭收入高少少你牛奶金已經少左好多
我香港生仔有小朋友一樣係稅再低d,再計埋本身稅已經少過依度,筆錢都多過牛奶金多多聲

產假同意,但係依度公眾假期少過香港7日,年假又係少,工時其實差不多,病假又少過人

去旅行就又係搞笑,香港人去幾次旅行就當左係壓力大去
加拿大人去旅行又會話人係壓力大去架wo
我唔會話加拿大/美國冇野玩,但點都唔夠香港周圍既國家多野玩
大家去歐洲又唔係真係差咁遠,尤其佢話係溫哥華

樓價部份同意,依度細單位平香港少少,大單位平香港多多
但係上車一樣同香港咁難,甚至難過香港,因為依度人工低、儲首期難、借錢難
咁的確都有d平d,香港都唔係間間國際學校要25萬一年
元朗上水個面
QLD 多歧視治安又差
Sydney Melbourne 以前都唔少歧視,而家好好多
同意加拿大人整體係nice 啲,不過而家澳洲後生嗰輩都好撚左膠大愛
對於我地作為新移民來講。左膠大愛先係好事…
我覺得multicultural 最重要, 唔淨係人口要多元化,職場上鬼佬主導但係啲Staff來自唔同國家,有互相包容嘅風氣,對新移民嚟講最舒服, 加拿大肯定係全世界做得最好,澳洲 Sydney Melbourne 都OK其他地方仲爭啲

如果太過左會搞到經濟差,多人同你爭工做,買樓睇醫生越嚟越難 etc,呢啲問題無論你係咪新移民都要一齊受
咪撚再吹加拿大樓價平/租平,渣撚住香港儲果畢錢/用香港收入/香港住宅面積去評估價錢根本就無得輸
Exactly 過到60k 再比香港3萬月薪質素
你係加拿大扣埋稅生活質素已經好好多
食住行 三方面屌打香港喇
原來唔比擺野,燒烤架?
我仲打算種蔥雒香草,得閒燒下野食
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞