加拿大生活任屌唔嬲區 (2)

1001 回覆
254 Like 190 Dislike
又唔係,加拿大上市公司派息俾股東之前已經交左稅俾政府,所以我哋做股東可以拎到個tax credit, 避免雙交稅咁解。

你理解做免稅額咁,有少少加股股息都可以減低稅率負擔。
喺個group度叫人翻印度會唔會好似呢個post咁俾人屌
可以試下
你要倒果為因咁抽水可以隨便
不過又loop返轉頭,乜加拿大真係咁悶咩?
你喺隔離都抽唔少啦
你話印度人應該好少人回流,傾向落地生根
我比埋cap圖反證,你就唔回應講第二樣野喺度抽水
討論質素咁低,都幾啱留喺加拿大
真?
可能因為呢次經驗,無論其他人點講澳洲人好nice、而家無哂歧視都好,我都覺得澳洲歧視勁過加拿大
其實佢除咗個樣同家世,仲有咩賣點
Pierre Poilievre 係咪好過佢
D冚家鏟係部車到dum 你汽水杯
我以前係澳洲讀書3年幾,感覺到歧視係2次
黎左加拿大年幾,暫時一次都未有
不如你睇下你自己貼咗啲咩,人哋係講緊唔要加藉都要翻印度,唔係攞埋加藉翻去
一係就印一係就加,唔係又食又拎屌住走
*籍
食 越南嘢 墨西哥嘢
我喺呢度試過2次
一次就喺街行行下兜口兜面話你 look at your ugly face go back to your country fuck you etc 之後仲踢咗我一腳 跟住我尾 好在我行緊去醫院佢見到就冇再跟
第2次就冇咁直接 去買嘢個sale對住我前面個白人好好笑容 之後對我就閪口閪面 十問九唔應咁
我都係,呢度真係乜都冇
Same
一次喺brighouse 3號路近滙豐俾人掟嘢 淨係描撚住我同frd
另一次返工俾人屌我聽唔明個客 明明佢自己口齒唔清
exchange幾耐呀,SK真係冇野玩,你去隔離AB都仲有個Banff行下
第二種我去澳洲都遇過類似
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞