加拿大生活任屌唔嬲區 (2)

1001 回覆
254 Like 190 Dislike
就算自己煮,其實都唔平得過香港
點解咁多人話自己煮既話依度會平d
依度餐廳唯一好既係,食高級餐廳係幾平
平既快餐都差不多$100港紙,但係d高級餐廳都係$400一個人已經食得好好
香港就快餐$30幾,同水平既見得人餐廳就每人$1000
中產香港先唔辛苦wo
有時會自己煮下
我係香港用都唔多match
黎到依度反而都ok,一日都有1、2個matches
依度又真係好似少歧視
GTA白人都就黎變埋少數民族
就算係白人,都有好多係移民過黎
我覺得香港人既情況又真係同其他移民有少少唔同
移民得既極大部份人都係由低生活質素國家移去高生活質素國家
但香港單以物質生活黎計,明顯贏過加拿大幾條街
大部份新移民係依度既收入都係高過佢地國家幾倍甚至10倍
香港就多數係低左,甚至可能做到退休都搵唔返黎加拿大之前既收入
咁多香港人呻都好正常姐
加稅加tips呢??
而家知香港政府高效?之前仲日日屌政府,成班連囝俾班傻鳩飯民鍵盤戰士帶風左咁多年為屌而屌政府身在福中不知福
咪加多2-3蚊
嫌tips 貴可以外賣
高效打壓市民
其實你搵到60k 年薪要租樓加養車已經好易
住遠d供都仲得

買車無首次稅便香港一半
泊車大部分唔駛錢
油又平

如果搵唔到起碼60k年薪,去邊都係死
識得個鬼佬喺到屌加拿大樓價高到癲,話想儲錢幫仔女俾首期都俾唔到佢自己有間house,跟著佢啲仔女話想移民
專業人士除左牙醫,香港有邊行可以準時收工/正常工時
我同我老婆都叫專業人士,呢度同香港個工時真係可以差成倍
真咩師兄感覺好似都唔係好輕鬆
呢度如果跟flyers買好多都平過香港wor
蕃茄$1/lbs vs香港$12/斤
粟米$1/5碌 vs 香港$6/碌
菜心t&t $1.7/lbs vs 香港$13/斤
肉就更加平

已經唔計係加拿大vs大陸毒菜/肉
我唔敢講自己係專業人士,但都係專科
依度工時同香港係差不多,計埋假期香港仲返短d
成個北美既工時都係唔短
食food court唔洗比tips
我搵65k都係月月清wo
唔好話稅前65k,稅後65k都搞唔掂啦
香港你搵到稅後65k加紙一年,唔覺得生活會差過依度
ancestry visa
我以前港島返工,茶記都係hkd$45左右咋wo
我唔敢講hkd$45係普遍價,但多倫多茶記cad$10多少少都唔會係普遍價
唯有搬去其他地方架咋
多倫多一定唔會買得起
識親d 20幾歲30頭既local,冇人買到樓,仲要冇人儲錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞