買電視機 / 換電視機 集中討論區 (147)

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
Lg隻 QNED係乜野黎?
照CALL保養啦~
量子點+NANOCELL, 增加色域
用左量子點+NANOCELL既LCD電視, 增加色域
開住冷氣睇下有冇呢d啪啪聲,有就錄低佢同搵保養
唔該巴打 已成功入手
55 吋 oled 邊部性價比最高?
行貨電視只有一分錢一分貨
Samsung 55S95B 行貨
$104XX
1. 120hz 超極廣色域 QD-OLED PANEL, 對比度無限大, 極靚黑位, 可視角極好
2. 有AirPlay 2
3. TIZEN OS系統
4. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
5. Neural Quantum 4K 影像處理器
6. HDMI 2.1x4, 支援4K120, VRR, ALLM, FREESYNC
7. 有2.2.2聲道, 有OTS功能(物件追蹤定位發聲), 共60W輸出
8. 支援Q-SYMPHONY
9. 光度高達950nits
10. 32:9, 21:9超闊遊戲視野與Game Bar
11. 防反光

LG 55" OLED TV C2 OLED55C2PCC 行貨
$105XX
1. 120hz 廣色域 OLED EVO PANEL, 對比度無限大, 極靚黑位, 可視角極好
2. 有Dolby Vision IQ, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit
4. WEBOS 系統
5. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
6. 有HDMI 2.1x4, 支援4K120, VRR, ALLM, G-SYNC, FREESYNC
7. α9 GEN5 影像處理器
8. 光度高達850nits
9. 2.2聲道喇叭, 共40W輸出

Sony XR-55A80K 行貨
$115XX
1. 120hz 廣色域 OLED PANEL, 對比度無限大, 極靚黑位, 可視角極好
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. GOOGLE TV 系統
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. Cognitive Processor XR™ 影像處理器
7. HDMI 2.1x2, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0x2
8. 光度高達750nits
9. 支援ACOUSTIC CENTER SYNC
請問 C3 對比 C2 係咪進步不大?
唔大
想請教下

Samsung 部S95B 無Dolby Vision,保養又西
但我見step巴好似都係推薦佢多過 A80K 同 C2?
各位巴打好,想問少少問題。
我唔知會唔會好伸手feel,因為我真心唔係好識,希望唔好介意

最近想換部電視,15kbudget 55'上下,睇款都係行下百老匯豐澤咁
大約聽完d sale既意見就係諗住LG C2

不過我對牌子冇乜執著,純粹係唔識,聽落好似都ok咁

跟住我又週圍睇下d價錢,見price.com嗰d 八九千同大鋪都差幾千銀,我諗應該係水貨價? 其實會唔會有伏,反正我唔係玩開電視,都唔介意比正價,不過都叫差幾千銀,如果無傷大雅咁慳返咁
Steop巴想請教下
50吋X90J 定還是48吋A90K好D?
主睇戲 副打Switch
暫時a80k比較抵玩
s95b 都唔錯但唔知有冇貨
a90k,唔使諗
oled屌打
s95b 係qd oled,顏色係高亮度下色域比LG既woled大,光度都比較高
新屋就入伙,電視牆同梳化牆距離3米係咪買65吋最fit? OLED 黎講sony A80K 最抵玩?Thanks 師兄
官網仲係11xxx,要落門市先有呢個價?
如果夠錢,77吋會更好
如果唔夠,咁65a80k 係抵玩既,萬6左右就有交易
係,不過睇住冇貨
65吋電視又要配幾長嘅地櫃呢?
打機系咪唔好買oled
打機oled幾好, 反應同input delay都比較快
唔適合屋企要長開電視嘅人同太陽直哂嘅房
打機都長開架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞