買電視機 / 換電視機 集中討論區 (147)

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
就算原廠架都未必岩所有型號用
Samsung 55BU8000 行貨
$45XX
1. 60hz VA LCD PANEL, 對比度高(4000:1), 黑位相對黑, 可視角普通
2. 有AirPlay 2
3. TIZEN OS系統
4. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
5. Crystal Processor 4K 影像處理器
6. HDMI 2.0x3, 支援4K60, ALLM
7. 支援Q-SYMPHONY
8. 光度約300nits

LG 55UQ8100PCB 行貨
$44XX
1. 60HZ IPS LCD PANEL, 對比度低(1000:1), 黑位漏光泛灰, 可視角好
2. 有AirPlay 2, HomeKit
3. WEB OS系統
4. eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
5. HDMI 2.0x2, 支援4K60, ALLM
6. α5 Gen5 影像處理器
7. 光度約300nits
呢間賣翻新機,積木機
多謝師兄

Samsung QLED Q70B <水貨?

LG55UQ9100

SONY KD-55X85K

3部點簡
Q70B同X85K同級

UQ9100就最入門機,唔同級別
一陣落去你地講既盛澤睇下
WELCOME
Target 55" 主要想要Sony
上price 見到A80k 同A95k 爭4-5k
值唔值得上A95k
或者其實分別大唔大?
唔得上A95k
值得上A95k
最後AV 生命入手左55X85K, 因為自己要存倉一段時間 佢offer 到180 日,貴少少都照落左單

唔該step 巴
恭喜巴打
想問問點解 builtinpro 可以平咁多?水貨?
出公海搵下buildinpro

有平好多咩?

冇贈品就平架啦
垃圾鋪頭垃圾營商手法
自己唔坐貨,有人買就去代理拎貨
代理無現貨照收你錢,拎你舊錢去周轉
收左你錢就當你傻仔,乜都拖字訣
又唔係平,只係正常細鋪價
咁垃圾既鋪頭都仲有人去幫襯
新屋嚟緊8月入伙,等緊睇下有冇暑假優惠
PS5 / Netflix / D+ 為主 ~50吋都係推薦罪大??
請問Sony x77l 同 x85k 分別係咩

感謝
X77L得60hz, HDMI 2.0, 冇廣色域
唔該晒step巴
唔想插多隻野咁焗買sony
兩老長睇新聞台係咪唔好買oledx85k同x95k主要分別係邊同埋唔想睇到電視倒影應該揀咩電視好麻煩哂

X95K應該斷貨了

X80K係入門款, 只有50"係OK, 因為50X80K用VA LCD PANEL, 其他尺寸全部係用IPS LCD PANEL, IPS黑位漏光比較嚴重, 黑位泛灰

X85K係進階版本, 全部尺寸都係用VA LCD PANEL, 面板轉用120HZ, 令睇片更順暢, 另外光度更高, 加上有HDMI 2.1插口支援4K120

X90K係再高階, 追加了分區LED控光功能, 簡稱全陣列分區控光, 令黑白位更好, 換了最新XR影像處理器, 另外光度有再提升, 喇叭數量由X85K既2個加到4個, 日本組裝

X95K再高階, 轉左用MINI-LED背光系統, 令黑白位比X90K更好, 另外光度有再提升, 喇叭數量由X90K 4個, 再加多2個低音SUBWOOFER, 另外有高可視角, 斜睇色彩下降相對少D, 日本組裝

A95K, A80K有咩野分別:

A95K光度高10-15%左右, 用左QD-OLED PANEL, 色域明顯提升, 高光度下仍然有高色域, 日本組裝
X95K你當光好多,黑位好一截,可視角好一截
有時熄燈睇睇下戲有啲黑位見到自己倒影都幾無癮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞