買電視機 / 換電視機 集中討論區 (147)

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
到再換機時再算,touch wood唔會太快壞(55X85K)
X85K太弱了

我幫你放售
下?你個電視高度會令望向電視個角度唔同,所以佢先會有20度、30度、40度
可能我哋成家人個mindset都係每次進步少少就滿足,X85K有120Hz呢樣嘢明顯feel到分別(舊機係KD-55X7000D)
咁應該已經進步好多了

應該直上55X90K嘛

或者55A95K

我覺得係講呢樣嘢,係個mon本身嘅高度,即係對眼由頂到底需要掃描嘅angle
不過如果上X90K個價錢同進步比例比較唔抵
下次會說服家人至少要上入門OLED
入門OLED冇77吋,83吋
55/65 夠啦
有大買大,不會後悔
唔係呢個網站喺唔同source撈埋啲嘢一齊講

我係呢方面專業,唔會跣你,佢係咁講咩專家根本一個都cite唔到出嚟

下面篇文都講得好清楚有關視角,如果學你share嗰幅業餘嘅圖咁,LCD光OLED咁多,係咪又同一準則呢?
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7409065/
請問50吋電視 簡到邊部
主要睇劇同Netflix
預算5千內
Sony KD-50X80K 行貨
$46XX
1. 60hz 廣色域 VA LCD PANEL, 對比度高(4000:1), 黑位相對黑, 可視角普通
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. GOOGLE TV 系統
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. X1™ 影像處理器
7. HDMI 2.0x4, 支援4K60
8. 光度約370nits
本身50寸選擇較少,得LCD款式,如果你接受48寸可以睇埋OLED款式

頭post有講
三星同呢部比 三星望出黎話面會光啲?

Samsung 50Q60B 行貨
$45XX
1. 60hz 廣色域 VA LCD PANEL, 對比度高(4000:1), 黑位相對黑, 可視角普通
2. 有AirPlay 2
3. TIZEN OS系統
4. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
5. Quantum 4K LITE影像處理器
6. HDMI 2.0x3, 支援4K60, ALLM
7. 支援Q-SYMPHONY
8. 光度約450nits
9. 32:9, 21:9超闊遊戲視野與Game Bar
差不多,光少少
問題係Q60B未必搵到,可能轉左款
仲有顏色
下下都開鮮明同高比對乜都死啦
請問呢幾款應該點揀
係英國Amazon睇到
Samsung 65 QN90B
Q80B
QN95B
LG 65 B2
65CS6LA

感謝
CS6>B2>QN95B>QN90B>>>Q80B

如果需要極高光

QN95B>QN90B>CS6>B2>>>Q80B
極高光 係咩情況?
如果室內有太陽曬, 部機如果唔夠光睇唔清畫面
咁就尷尬 間屋西斜 夏天好多陽光 但冬天應該好黑
咁你自己考慮下

畫質就一定OLED暫時最好

你早上睇定夜晚睇多

其實OLED都唔一定唔夠光
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞