買電視機 / 換電視機 集中討論區 (147)

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
3.5米左右
65吋
都係睇電視同YouTube 多…
3.5米左右需要85吋以上, 你肯定??
咁當3米啦,電視櫃都限死左65吋啦
Samsung 65Q70B 行貨
$104XX 行貨
$6XXX 水貨
1. 120hz 廣色域 VA LCD PANEL, 對比度高(4000:1), 黑位相對黑, 可視角普通
2. 有AirPlay 2
3. TIZEN OS系統
4. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
5. Quantum 4K 影像處理器
6. HDMI 2.1x4, 支援4K120, VRR, ALLM, FREESYNC
7. 支援Q-SYMPHONY
8. 光度約550nits
9. 32:9, 21:9超闊遊戲視野與Game Bar

LG 65" OLED TV B2 OLED65B2
$11XXX 水貨
1. 120hz 廣色域 OLED PANEL, 對比度無限大, 極靚黑位, 可視角極好
2. 有Dolby Vision IQ, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit
4. WEBOS 系統
5. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
6. HDMI 2.1x2, 支援4K120, VRR, ALLM, G-SYNC, FREESYNC, HDMI 2.0x2
7. α7 GEN5 影像處理器
8. 光度高達750nits
9. 2.0聲道喇叭, 共20W輸出
謝謝…如果梳化後面就係窗…對OLED會唔會無咁好
我記得之前有師兄share 過點抹A95k 上面啲手指模
有無Ching 可以再share 過?
如果好光咪有影響
部新既c2 55睇左幾日,發覺睇戲最有feel既距離係1.3-1.5米,我梳化1.8米左右,應該上65會好啲
咁快後悔
又唔算後悔既,其實55加oled真係好正,熄左燈好有戲院feel(本身睇戲除左imax,都會坐得偏前),如果我再吹毛求疵啲,就係想再大少少,畀各位未買但諗緊尺寸既巴打做個參考
恭喜巴打進入OLED世界
上A90K
48吋就算EVO PANEL都一樣光度
65 is the new 55
明哂…好的…謝謝
之前睇過人地講panel 切割方法黎講55' 效率最高所以成本最低

之後既面板會愈出愈大,變左65'都會降低成本

有錯請指正
唔關之前之後新舊面板事,係睇佢面板型號同埋切割工藝
證明睇戲同煲劇打機需要差好遠
2米49寸我打diablo死咗都唔知又睇唔到cd有冇reset到
55寸咁大部煲劇睇得耐對眼會攰
我睇兩三個鐘基本上就要抖一抖
有時?重新插過條Hdmi線試下
想問下samsung AU7700 / Bu8100 50吋邊部比較好
早兩個月係盛澤買左部水貨sony電視,耐唔耐會自動熄電視,有時會無啦啦開左語音搜尋
其實無咪壞左
距離2.3米左右,平時都係睇劇打機,爬文見話65吋會睇得比較攰,買55吋會唔會太細?
同埋6000 budget有冇介紹?
唔該巴打
距離大細55或者65都得
反而係6000蚊budget 65吋難度大好多
6000budget都係勉強55x85k/q70b
今晚歐聯有4k
lz1000h睇好撚正
請問咁多位ching
距離2.5米,10k budget
平時睇波,演唱會同普通TV多
有咩選擇呢?🙏
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞