買電視機 / 換電視機 集中討論區 (147)

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
想問samsung個語音bixby有無得set廣東話/中文?
睇啱q60b,但係見英國amazon b同c差300港紙
想要新款咪C
Samsung 50BU8000 / 50BU8100 行貨
$38XX
1. 60hz VA LCD PANEL, 對比度高(4000:1), 黑位相對黑, 可視角普通
2. 有AirPlay 2
3. TIZEN OS系統
4. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
5. Crystal Processor 4K 影像處理器
6. HDMI 2.0x3, 支援4K60, ALLM
7. 支援Q-SYMPHONY
8. 光度約300nits

LG 50UQ9100PCD 行貨
$40XX
1. 60hz VA LCD PANEL, 對比度高(4000:1), 黑位相對黑, 可視角普通
2. 有AirPlay 2, HomeKit
3. WEB OS系統
4. eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
5. HDMI 2.0x3, 支援4K60, ALLM
6. α5 Gen5 影像處理器
7. 光度約300nits
各位巴打,記得買電視要眼看為實,盡量用同一個mode去睇,最好用電影模式 去比較,相對色準好多

頭POST :
#3 - #16 各大牌子行貨
#17 LG 水貨
#18 SAMSUNG 水貨
#19 SONY 水貨

===================================
電視每年5月中左右轉新款, 舊款大約於5月中左右就會下架, 唔好期待新款出之後買舊款, 因為舊款會提早下架
每年5月初左右買舊款電視係最平, 每年6月買新款行貨電視係最貴
===================================
購買行貨電視大鋪我推薦 AV..LIFE
購買行貨電視細鋪我推薦 AV..OUTLET, HD..LIFE, 偉..明

購買水貨電視我推薦 盛..澤

水貨電視提供1年保養(包上門檢查包零件), 過保後收零件費, 詳細自己問
想買部平價32吋電視 有冇推介
Skyworth STD6200抵唔抵玩? 我見$13xx
32吋電視有畫面已經OK
睇完 G3 / S95C 實體機,對比返 G2 / 95B 都大分別,吾知A95L 比 A95K 大吾大分別?
G3 / S95C 有實體機啦?
A95L應該用S95C差不多, 都係第2代QD-OLED PANEL, 光度都差不多
AV 生命有啦
係咪生命 果間

我都係想買呢部 唔要生巴
係啊
嚟緊想買部二手sony 電視 想問點樣檢查係唔係行貨?
比較困難
系統入面冇得睇?
機身貼紙如果寫MADE IN 馬來西亞 或者 日本, 就應該係行貨, 不過唔100%肯定

如果MADE IN CHINA就100%唔係行貨
你識睇先得架
65s95b 生命quote 19頭
65a80k 16頭

好似iPhone影相冇咁鮮豔光猛 對比samsung手機
但係鐘意自然多d

都係sony啱心水d
請用電影MODE去對比
65A80K16k咪AVLIFE, 不過唔知仲有冇貨
用咗48LZ1000H半年,好滿意
上年12月avlife $8999買,有200 wellcome coupon送返
而家要9千幾
仲有10部
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞