買電視機 / 換電視機 集中討論區 (147)

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
原來我睇錯

micro OLED是什麼
Micro LED 囉

你未睇AVP 啲介紹咩
左右眼各一塊4K MicroLED
唔係喎
佢寫係micro OLED, 即係有機物料, 一樣會燒印, 應該都係三星DISPLAY提供
超細粒嘅oled
可能光度好低,話哂咁近對住對眼
所以唔怕燒呱
micro OLED係微縮oled,有機物料
micro LED勁好多,但難整好多
咁近對眼又唔駛咁光
諗諗下又冇理由用到 Micro LED
OLED 都夠做
micro led更細,可以整更高解像度
發光效率高,慳電,有利移動裝置
對比度再高d
而且因為無機所以壽命再長
micro oled只係過渡用
Quest 2 個on9 Netflix app 得480p

睇下到出AVP 版會否俾返4K
大概都係呢個位4k多啲
仲有一點部電視同梳化有少少斜左
咁係咪LG會比較好
我見你上面有講可視角度好啲
蘋果出好大機會有
55UQ8100, UQ9100
我信Apple功力架,得佢先夠膽出

miniLED都係得佢先出到咁高質嘅產品
請問sonyX90K無50吋

選舊款x90J 50吋OK唔OK??

定係有咩其他牌子(行)介紹?
預算一萬
巴打平時睇咩多
主要netflix追劇打機

完全唔睇電視台
THX
LG 48" OLED TV C2 OLED48C2PCA 行貨
$84XX
1. 120hz 廣色域 OLED PANEL, 對比度無限大, 極靚黑位, 可視角極好
2. 有Dolby Vision IQ, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit
4. WEBOS 系統
5. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
6. 有HDMI 2.1x4, 支援4K120, VRR, ALLM, G-SYNC, FREESYNC
7. α9 GEN5 影像處理器
8. 光度高達700nits
9. 2聲道喇叭, 共20W輸出

Sony XR-48A90K 行貨
$99XX
1. 120hz 廣色域 OLED PANEL, 對比度無限大, 極靚黑位, 可視角極好
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. GOOGLE TV 系統
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. Cognitive Processor XR™ 影像處理器
7. HDMI 2.1x2, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0x2
8. 光度高達700nits
9. 支援ACOUSTIC CENTER SYNC
10. 2聲道喇叭, 共20W輸出, 1個5W低音喇叭
謝謝
參考下
S95B好似貴左
今日問a80 直頭賣曬,好想知呢個post 掃咗人幾多部 直接買a95 算,生命聲稱得番10 部

a95k仲正
巴打使唔使掛牆
會掛
用第三方掛架?
想問下LG c2 42 差唔多spec 有無其他選擇?
擺喺房 打ps5 /駁mac mini 用
唔該
Sony 42A90K
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞