買電視機 / 換電視機 集中討論區 (147)

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
想買部4k入門電視
買左ps5 想要4k 120hz hdmi2.1 vvr allm
跟住平時睇下波 youtube netflix
價錢上又想平啲 4千幾咁

岩岩睇中sony X85J
想請教下呢個價位左右 呢部好唔好
或者有冇其他建議

麻煩晒咁多位巴打
想買部4k入門電視
買左ps5 想要4k 120hz hdmi2.1 vvr allm
跟住平時睇下波 youtube netflix
價錢上又想平啲 4千幾咁

岩岩睇中sony X85J
想請教下呢個價位左右 呢部好唔好
或者有冇其他建議

麻煩晒咁多位巴打
43吋
BU8100
搵盛澤
點樣自動熄?
2.3米最少需要65吋

6000 budget就算了吧
2.5米需要75吋
43X85K
呢部得100hz?
得架啦,打機可以4K120
Sony KD-65X85K 行貨
$95XX
1. 120hz 廣色域 VA LCD PANEL, 對比度高(4000:1), 黑位相對黑, 可視角普通
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. GOOGLE TV 系統
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. X1™ 影像處理器
7. HDMI 2.1x2, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0x2
8. 光度約550nits
6000本身預55吋
如果呢個距離係要65吋的話就都會調整下budget,買貴好過買細後悔,8000左右有冇計?
得入門機

Sony KD-65X80K 行貨
$72XX
1. 60hz 廣色域 IPS LCD PANEL, 對比度低(1000:1), 黑位漏光泛灰, 可視角好
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. GOOGLE TV 系統
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. X1™ 影像處理器
7. HDMI 2.0x4, 支援4K60
8. 光度約370nits
啱啱重新度過,原來屋企電視同眼距離有2.8m,但係我哋睇55吋已經好多年都唔覺細

所以我覺得最後都睇自己需要同習慣,網上意見只係指引
試過85吋你就回不了頭
一定唔會捨得,其實我哋都算mixed usage,標準應該鬆D,不過我哋再低D
https://www.courcasa.com/p/6Xnp
其實諗深一層,可接受嘅size可能同年紀都有關,年紀大睇大mon反而易攰,我自己都近50,兩老7x,可能真係唔需要太大

唔關事喎。。。呢個係關電視擺放嘅高度,從而影響仰望/俯瞰嘅角度(即係高中physics嗰啲題目嘅角度)

年紀大睇mon攰同大小無關而係睇嘅時間有關,尤其中間完全冇休息嘅狀態下,之前我已經share過電視遠近同眼睛疲勞無關嘅醫學報告
試過85吋你就回不了頭
主要是長時間睇先攰,唔係尺寸問題
下次先試下75吋
篇文好似冇提過高度,一直都係講距離
最多都係升一格,65吋,不過同樣budget會先考慮上OLED,size次要
77C3

77G3

77A80L

77S95C
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞