其實點解香港急症室啲醫護態度咁差

533 回覆
58 Like 1578 Dislike
咁又真係冇屌出聲既
一間間咋,係就係會快見同有得check 嘢,但態度點,同做得好唔好,就五十五十啦,有啲差起上嚟真係好差
我前排跌跛腳自己入急症室啲姑娘都好好,連我擦傷少少嗰啲都特等幫我包住
因為個個都好似你咁係咪都入急症室
你無生命危險唔屌你算係咁啦
移民走啦 仲好態度
真係個刻feel到身體唔對路, 又貪近去左急症睇
態度好?
你以為係服務業?
點知過左2日仲係唔得, 都係有燒同又係喉嚨勁痛吞口水都難, 感覺自己好難好, 又係凌晏去睇急症,

你知唔知乜撚嘢叫急症?
covid用抗生素醫?
作都作好啲啦師兄
日日做百尻幾個病人
仲要9成係濫用
班仆街等得耐又要屌
仲點好聲好氣?
想人客氣就咪撚濫用啦
咁唔滿意咪試下投訴囉 睇下有無用
有開其他藥啊ching, 我skip左, 主要想講開左抗生素, 止左扁桃腺發炎, 舒服好多
前排整到隻腳,一步都行唔到,單腳跳上的士去醫院
喺急症見到每個護士佢地第一句都係
「做咩咁慘得你自己一個黎呀」
仲係咁氹我話唔洗驚無事既
利申已經二十幾歲
啲人日日去誇大病情搏免費檢查。日日見到呢啲嘴臉,唔屌柒佢已經算態度良好
次次日頭唔去睇,下下拖到凌晨先來睇弱智
我讀中學果時有抑鬱症 社工立即的左我入急症
話我有自殺傾向
等左一陣己經有醫生見我仲上埋病房
開左抗抑鬱藥比我 但就要我留院觀察d藥點
同你講無藥拎走得就覺得趕你走
唔同你講一陣你戇鳩鳩咁等又會以為姑娘仆街玩鳩你 白癡仔大陸dna 覺得人地對你做乜野都係睇唔起你
好似我第二單咁 我沖完涼都仲見到條裂痕 仲要好長既, 真係去到等左一陣 再check個時, 又唔見左, 會唔會咁樣俾人誤會左誇大病情?
喂賤種狗,喺香港除咗五毛,仲有冇邊個職業冇俾你啲風向狗屌過㗎?
都話起身走緊囉 ching睇下字好冇
因為窮撚覺得自己身體捱到, 點知個刻唔惦
忍囉 病本就係會唔舒服
你後生細仔中武肺唔會死
飲多兩杯水 食啲喉糖panadol 就得架啦
你去急症室就係浪費緊醫療資源
你中左招唔會有生命危險
其他老人家會
你去急症室唔止係你排耐左 連其他真係有需要的病人都會排耐左
睇下幾時到你比人無端白事比人西同屌柒
忙唔代表可以西
咩情況都好都要比返應有工作態度
工作守則黎架喎
就係因為你呢啲亂用藉口嘅人支持,唔怪之得咁多醫護咁西啦
而家濫唔濫用都係其次
基本工作態度都無
憑咩做醫護
一啲憐憫之心都無
遲早到你
太多Case,唯有用最直接方式處理

你可以話無溫度,但係見到候診區啲凳坐滿你無辦法唔咁做

公立醫療一直都Overload,要舒適好服務唯有去私家
我睇落d答案都好合理
可能樓主覺得要含埋撚先叫好服務
其實個時打波撞到對眼見裂痕, 窮撚心態都諗住算9數, 諗住沖完涼會冇事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞