其實點解香港急症室啲醫護態度咁差

533 回覆
58 Like 1578 Dislike
試過一樣,不過有買保險,跳上的士去私家,個保安推埋輪椅俾我

個護士笑住咁話下次都無朋友就記得call搵救護車送你去急症室
單腳仆多次仲手尾長
係真係有咁高,
我真係唔係話醫生有問題,
問題係冇第二個選擇
我都買左,有乜事出左事即刻用自願醫保去做手術醫好佢
我未去過急症 希望唔好有機會去
唯一一次隻手受傷去左港安門診 捱左5針
其他發燒情況 你排公立咪仲嚴重
你係屋企食藥訓一定好過去急症室排隊
有fd住得近醫院,成日都係咁做
朝早拎籌返上去,下午6-7點落返去
師兄節哀順變
攞藥唔通喺醫生張枱攞咩 咪又係起身出去等
其實你係咪弱撚智
咪因為太多傷風感冒嘅人濫用急症室
咁就話佢地態度差
你究竟知唔知乜野先係差
你呢d case, 相比真係有需要用到A&E嘅人, 根本就微不足道
雖然你都係病人, 但有無諗過班醫護本身都已經做到踢曬腳, 無屌9你串9你已經算係咁
字裡行間 睇你打呢幾段字, 根本唔覺得佢地串你囉, 最少無鬧你話9你做乜咁都入A&E先
利申非醫護, 不過如果去到急症室, 我估醫生都會叫老人家入院觀察。
發燒喉嚨痛都急症
問人點解咁西
因為你呢d 乜都走去急症嘅人
去過幾次A&E, 次次都見d人表面上無事行得走得, 無流血無傷, 好精神咁坐喺d座位等睇醫生, 完全唔覺得佢地有咩緊要事要去睇A&E
其實係, 排都要等一段時間, 等等下個人狀態仲差, 食完屋企啲藥都訓唔到 搞唔惦先行呢一步
快啲係小紅書講罷睇急症室
唔係, 如果要攞藥, 佢會打張藥單俾你, 自己行去拎

係分流站坐坐下個醫生沖撚左出黎
嚇親之後叫我即時俾反應佢
仲吹雞車上房訓一日觀察
HA喺大陸有生意就或者得既無就理撚得你
你真係心水夠清
一日勁撚多話自己感冒喉嚨痛就走入嚟睇急症
同佢講非緊急要等8個鐘以上 啲人就話自己應該係緊急

去完分流就過嚟話要退錢 on99
如果睇完醫生, 有藥既話, 佢會即場打張藥單俾你, 再自己拎住張單行去拎藥
咁個時我都係諗住check對眼姐, 而且裂痕都冇埋, 醫生又話ok 冇問題
咁我咪起身走人, 而且都冇望佢地, 之後突然啲男護士對我講冇藥嫁啦 走得嫁啦, 我都唔明我個舉動做左啲乜令佢地覺得我等緊藥單
3次有2次都係濫用急症室,唔該自己諗吓自己有冇問題先啦

同埋我覺得就你所描述,佢地態度冇問題喎,洗唔洗咁大冤氣上連登呻?講聲提吓你冇藥要拎又唔開心,提你唔好再on99等,可以返屋企又覺得人吹你咁不如睇完都係由你出返大堂一直等
咪多得樓主啲咁嘅人囉

濫用醫療服務
Lm
上兩個禮拜入急症差啲入埋ICU
啲姑娘醫生態度好好係咁安慰我叫我唔好緊張喎
樓豬你呢啲垃圾小事都入急症好難唔俾人西㗎喎
入過急症同住上病房就知香港啲醫護有幾撚慘,份工真係唔係人做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞