其實點解香港急症室啲醫護態度咁差

533 回覆
58 Like 1578 Dislike
咁都叫態度差
唔怪得有人對塊鏡講粗口會打冷震
樓主擺明就係想開Po 博比人屌既on9仔
唔係唔好 係未好
藥唔係仙豆 唔係啪完即刻補滿血
其實我覺得巿民真係唔會知道曬所有野 (知就唔駛去睇醫生)。
講真,我都覺得真係政府有責任,夜媽媽,根本好多地方都未必有醫生睇。你唔知自己情況係點,你想問,唔睇醫生一樣係冇得問。

其實我覺得香港最撚閪其中一樣野係,病假一定要醫生紙。
即係你感冒,你都係要排隊去叫人証明你係感冒,如果你唔想比幾舊水,一係街症,一係急症,排隊時間都係咁上下時間長。
啫係咁,如果前設係如果忙所以態度差係應份嘅,咁點解仲要分係唔係服務性行業?服務性行業更加應該要差添啦,香港做服務行業咁撚忙。

你可以話醫院工作唔係服務性行業所以服務唔係first priority,但唔可以話忙就理應態度差,如果唔係嘅話香港所有餐廳都理應好似澳牛咁嘅態度。
你呢啲傻鳩it9早死早着
都咁多年唔急得去邊
你會覺得澳牛同酒店西餐廳應該係同一個服務態度?
你short能咗?
我覺得唔係服務性 你收到個outcome就得
就算係服務性 都唔係奉旨要好態度對你
你買個m記我洗唔洗跪低送比你
去omakaze佢逐樣同你解釋用咩食材同煮法添
價錢同繁忙程度唔matter?你真係好適合做d閪老闆
樓主感冒去急症室

原來就係你呢啲撚樣 迫撚爆曬

我真係代佢哋屌你老母臭閪
你呢d人係完全漠視其他人嘅psychological well-being
唔好話做你下屬 感覺做你朋友/同事應該都辛苦
大家training唔同。
英國train果d,student果陣己經要有small talk,見病人係要introduce
eg. "My name is XXX, I am your nurse/doctor/radiographer/PT/OT 乜撚野都好啦 today",然後先至開始搞其他野

利申: 讀過
你知唔知咩係急症?
呢個好撚癲.....
好彩你有再睇醫生...
一個無辜冇得罪你嘅人要受氣佢嘅psychological well being又可以點?
大家鬥惡的姐。
病房d PCA一樣可以好惡
就係因為有你呢啲傻閪
吞口水唔舒服咁撚小事都要去急症室
所以咪咁full囉
因為唔夠人手囉 咁都要問
對人唔好要求咁高lor
諒解下人好難?
留意返宜家樓主唔係比d護士屌老母
又點啊 搞完空姐 又想搞醫護啊
門診/其他醫生一嚟安排唔到佢即刻入院
二嚟佢地做嘅判斷其他醫生唔一定agree,例如你睇私家醫生咁佢話你要入院,唔通醫院真係乜都唔理就收你入院?或者病人都可能情況有變,咁去急症再check+安排入院都好合理。血壓突然間急升可能都係urgent case需要觀察,所以去急症就合理。
市民識得分咩係急症咩係唔急症? 我有咁叻我做左醫生
其實會唔會你自己諗得太多覺得人態度唔好 提你冇藥拎都覺得態度差
同埋Covid你行得走得咪同感冒差唔多,病到神志不清就話姐
英國人設立急症室制度真係高估咗腥港人嘅智商
其實發燒都會燒壞腦,感冒病徵都有機會係cancer
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞