其實點解香港急症室啲醫護態度咁差

533 回覆
58 Like 1578 Dislike
利申先: 廿幾歲人, 淨係去過3次急症

第一次: 都應該有10年前, 凌晨發燒, 喉嚨痛到吞口水都辛苦 訓唔到, 去左急症睇, 個醫生係我唯一一個係急症遇到態度好既, 態度溫柔咁問我邊到唔舒服, 仲問我最近有咩新戲好睇

第二次: 幾年前, 打波時同人撞到, 對眼見到一條裂痕, 返到屋企沖完涼都仲有, 即刻沖去睇急症, 怕對眼有咩事, 之後個醫生同啲護士幫我做左啲簡單test (非機械), 之後我覺得都ok啦 同埋去到check時 條裂痕都冇左, 咁我都好快起身 準備走啦
個醫生話: 冇事啊 冇問題
隔離啲護士話: 冇藥拎嫁 走得嫁啦
感覺好似我要r佢地拎藥咁, 但明明我已經起身走緊

第三次: 2,3個月前, 第一次中左武肺, 咁我都打左3針復必泰, 諗住屋企食下必理痛就好快冇事啦, 點知過左2日仲係唔得, 都係有燒同又係喉嚨勁痛吞口水都難, 感覺自己好難好, 又係凌晏去睇急症, 個醫生又係態度輕挑咁講: ching 行得走得 應該冇乜野啦, 我個下乜都冇回應, 等佢繼續繼續問診, 之後去藥走人

其實點解佢地態度會咁? 好似當我濫用咁, 咁我小市民, feel到身體唔舒服, 自己係屋企都恢復唔好先去睇姐
有錢就去私家喇
日日都咁full 仲想態度好
留港撚值得擁有
真急症個陣態度好好,係咁勸你入院
凌晨咁有咩計, 食藥都好唔到, 我夠想食完藥自己好
咁我第一次遇到個個 真係好難得
佢對你好個陣應該你大獲

例如中風
都係既, 好多老人家排晒等睇醫生, 人口老化問題
急診室(英語:Accident & Emergency、Emergency department、Emergency room等,縮寫為A&E或ER),是醫院的其中一個部門,但不是每間醫院都有提供急診服務。急診室主要目的是搶先救治緊急危重的患者,免去門診的排隊時間。相對於有預約的門診部,使用急診室的病人,他們的求診需要多數是突發的,例如交通事故、中風、孕婦早產等。

急診室所處理的個案應該是以病情緊急,會迅速惡化甚至危及性命的優先。有些急診室因此設有有負責「分流」的醫護人員。所有的求診者進入急診室,都首先到分流站、預檢台報到,由把關的醫護人員進行檢傷分類,以評估眾患者的病情及先後次序,例如臨危的先救,普通感冒等輕微病症的必須要排隊輪候一段較長時間。
你去小紅書申訴先有用
知道了, 以後唔敢再去
日日都做唔撚完比著你都閪
有冇試過私家醫院急症室?
我唔係天龍人
因為真係太多人去睇,逼爆急症室

搞到姑娘 醫生壓力好大,而家政府都考慮緊鼓勵更加多人買自願醫保計劃
冇啦, 窮撚 同埋都唔多病
收到, 考慮下買, 之後有咩事睇私家先
好老實講事實係咁
你站急症門口一陣其實留意到連清潔忙到狗咁
你覺得佢哋會抱咩心態服務你
壓力大 又多西人 每日都比人屌 態度自然差
私家普通都係$800左右
舒服幾個鐘睇吓你值唔值得
都係既 工作量咁大, 態度唔好都正常
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞