其實點解香港急症室啲醫護態度咁差

533 回覆
58 Like 1578 Dislike
同理就係有好多客嘢都未講已經俾人閪,相信好多人都試過,都請諒解呢啲無辜受氣嘅人。

另外我只係唔希望一句忙就可以justify發人脾氣俾閪態度人受。
無藥咪同你講無藥拎 邊到態度差
謝謝分享三次濫用急症室嘅經驗。
你試下喉嚨痛去排nhs急症睇下有冇人理你
有幾次工傷睇急症都態度好好又唔係等好耐
中武肺都去急症室
啲阿婆阿伯冇醫生睇咪因為你囉
衰on9
係人都會死添 最好24小時住院
第三次唔係濫用係咩
仲要係兩三個月前既covid 個時大部分醫生診所都肯睇

知唔知咩叫急症
抖唔到氣心絞痛流血不止就係急症啦
個個都發燒咳得西利就去
唔怪得咁爆要等咁耐啦
個個當自己絕症嫌等得耐
使撚你好聲好氣
基本禮貌同尊重咋都無啊
一黎就欠佢全家
西口西面咁款 又唔聽人講野
10個急症醫護9個都西到仆街
啲急症西醫護
一黎就西口西面
都未講完佢血流不止
就分左佢第四級
最尾死左啦
又話我地做乜唔早啲講佢流左咁多血
食撚屎啦
難道你想像到?你又講黎聽下啦 佢地有啲乜野做咁忙啦
因為覺得你浪費資源
你而人越大越on9
你第三次去係最撚無謂
因為你真係濫用。
玻璃心到
唔同你講無藥 你又係到等藥 等幾個鐘
之後又一定屌點解無藥拎唔講要你等幾個鐘

第3單又係 你無事咪同你講無事 唔通同你講有事?醫生責任就係要同你講返你身體情況嫁啦
定係而家講你身體情況都要護住你個玻璃心?
你身體無咩大問題但你黎A&E做得好好啊

就係你呢種玻璃心閪人浪費醫療資源
護士講得比你聽無藥即係醫生講低咗

你有咩病徵同醫生講定同護士講
未個決定開唔開藥

房內見醫生,護士衹係助手,
佢唔應該答你開唔開咁尊業既問題

憑你既回覆就知你係死毒L
平時遇到不公衹會啞忍
佢地俾人投訴你估唔洗解話呀
你個on9仔一定未試過
D閪人就係俾你D on9仔種出黎

唔好咁細膽,道理響你度
有咩不滿即埸屌柒佢
人哋叫你睇急症你就質疑仲行得走得點解要睇
如果真係唔急就寫轉介俾你排專科門診啦
等返一年半載先睇咁好唔好

至於排隊問題 每次個醫生交個case俾其他人都係要排
除非你入咗院都係同一個醫生自己睇返 公立好少會咁發生 (私家醫院可以咁登記)
但係醫生寫嘅referral俾急症室可以幫到你分流拎個好少少嘅級別
食藥唔好,去到醫院都係坐同比番藥你食,有咩分別
我都想知凌晨想睇醫生有冇其他平平哋嘅選擇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞