其實點解香港急症室啲醫護態度咁差

533 回覆
58 Like 1578 Dislike
唔係藉口係原因
咁你不如7仔買panadol算啦on9
係架其實 so?
私家一撚樣閪到爆

醫生好正常,但護士啲態度閪撚到,
見過個醫生都比條閪女人串
香港啲護士真係大撚晒
護士講得比你聽無藥即係醫生講低咗啦白卡仔
真係老屎忽嘅掉低張職員證比你慢慢抄都得啦
唔諗住升又跳到max果d驚你有牙咩
不過你都係鍵盤戰士feel架喇 到你遇到咁嘅請況咪又係唔夠膽開聲

利申 覺得係樓主玻璃心 護士講嘢好正路
假紙真係難搞, 批得鬆 又俾人濫用, 到時個個去禁
批得緊, 又搞到冇乜 人想去部機到, 除左唔care假紙既人

要個AI問診機識得將個病人既身體情況 (身體溫度, 喉嚨情況), 同個病人自己輸入既資料整合, 然後計算一下批幾多日假紙, 不過都係for 普通發燒感冒, 都唔會批得多
去診所啦
[FF] 部AI問診機, 可以睇埋症, 話你知你有咩病, 同埋出假紙, 如果搞得成, 慢慢train, 到時可以診段到更多症, 可以批到咁多藥
幾時醫管局變咗公職
今時今日仲有人覺得問你咩名話投訴先好笑
日日做百尻幾個病人
仲要9成係濫用
班仆街等得耐又要屌
仲點好聲好氣?
想人客氣就咪撚濫用啦
咁唔滿意咪試下投訴囉 睇下有無用
今時今日仲有人覺得問你咩名話投訴會有人驚先好笑
咁希望你日後遇啲閪人俾啲閪態度你受都可以平常心渡過
你大陸落黎?
住香港咁多年慣撚曬啦
要服務態度就去日本啦
(雖然背後/心入面都係屌尻你)
ff下好喇
到真係有部咁嘅機
佢話你唔洗食藥可以走得
你咪都係覺得佢態度差
你需要要medical advice定要人服侍你先
好聲好氣喺宜家公立嘅環境我覺得真係bonus黎
啱定唔啱同慣唔慣係兩回事嚟,你咁撚慣逆來順受就唔好對任何嘢有埋怨
真急症嘅話, 醫護啲態度勁好
好到我有啲擔心自己係咪好大件事

之前畀醫生即收入院
佢係咁安慰我, 話唔使緊張、唔使擔心
我廿幾歲人, 唔係老人家或者細路, 但對我都好有耐性

分流站護士幫我扣到條手帶好緊
上到病房時護士仲話驚用鉸剪剪手帶會整到我, 徒手幫我ko 條手帶

連病房姐姐都超好人
我有個運動水樽, 朝早refill 水時, 佢話幫我裝啲冇咁熱嘅水落個膠樽度

出入過幾之急症室同病房, 真係覺得佢哋真係忙到無停手
對於一個連chatgpt都禁既政府叫整ai問診
你叫我平常心面對wor ching
我咪話我慣晒
原來你想討論啱唔啱? spin到咁
咁返工忙到閪冧仲要態度好又係咩道理
同埋你當醫院工真係服務性行業?
病人需要嘅係正確嘅advice同treatment
真係比果幾十蚊就當自己係大爺
我陪人睇過幾次急症 其實都幾好服務 忙個d講野會直接d 但未去到冇禮貌 同埋做急症個d醫生都勁人 你會對佢有信心 睇私家個d係好有禮貌 但佢講d野好似想呃錢水9你check多幾樣野咁
我覺得醫生唔洗好禮貌啦反而護士就可能要
你條撚樣死雞撐飯蓋大
解決濫用急症室嘅辦法唔係整部機
係要屌柒濫用啲柒頭皮 姐係你呀懵撚
吞口水困難有幾緊急呀????????
你覺得出錯邊個負責好
HA定IT好
定要叫病人簽定免責
我覺得一dd地方 同埋睇人
大醫院 (即係qe qm 之類)
普遍態度係差d 始終真係好Q忙
都見過好多都好caring
但樓主呢d磨碌要招呼周到咁樣真係唔洗諗
簡單幾句deliver到message就得架啦
忙到咁想人點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞