其實點解香港急症室啲醫護態度咁差

533 回覆
58 Like 1578 Dislike
你當我玻璃心 我又唔係成日去, 係得呢3次經驗, 好同唔好都講下
你真係唔識架喎
你個分類係 "次緊急"
仲要多南亞同大種乞兒俾少少錢當自己去左私家醫院
第二單男護士黎, 幾個男護士一齊講冇藥拎啊 走得啦, 可能我文字表達得唔好 又或者我玻璃心啦, 總之聽到個刻 感受唔係幾好
去過醫院就知幾撚多弱智廢老又病唔死
日日對住唔燥先奇
護士算短時間啦
五天工作 一更7/8個鐘 Night shift就9個鐘 仲包埋一個鐘飯鐘的 只係編更表編得shit 有時要追更
我知, 我都冇期望會解釋啲咩
第二單咁, 醫生check完話ok, 我都起身走嫁啦, 我冇再問任何野, 但啲護士好似以為我r藥咁
第三單, 我都冇問任何野, 又係醫生問有冇發燒咳流鼻水喉嚨痛, 我都係答一個字: 有, 係個醫生個句ching 行得走得 冇乜野, 令我感覺唔好受姐, 當我玻璃心
日日都有人濫用自然會閪
畀你做都係啦
你將你講既事相反咁諗就可以
同埋唔係即時睇 仲要隔幾個鐘
其實係, 明明轉一個講法, 俾人感覺好好多
2-3 個月前中武肺咁大件事都唔收你入院隔離,做全身檢查
去小紅書投訴佢啦
佢地對同事都閪
諗落雖然我地正正常常啫
但係仲有好多閪人走入去急症室
唯有比嗰D人更閪先可以壓得住到佢地
其實就應該唔關事。
老實講,態度係點,都係關乎個人教養,workload,同埋果日心情

我自己自問嚮公家果陣都算係咁,我從來都唔呼喝d patient,但係做檢查真係太多人,真係一個入一個出,唔會話同你早晨午安。做完真係那那聲下一個。有時候真係比patient著返件衫都未必有時間(咁當然講緊男人)。咁無可否認有部分同事態度真係差d,我見有d唔好老脾,你真係chur多佢兩句,佢真係屌尻個patient,係真係屌,大大聲,成個department都聽到果種,我果陣聽住佢屌人,我個表情係

依家轉左去私家,咪多d時間同patient講下野,講解下d程序,有時其實病人純綷(尤其是老人家)想有個人聽下佢講野。

但平心而論,你公立醫院,重要A and E,有時好難做到十全十美。
充斥住女人地方好難唔閪
非天龍人, 同埋免得惡性循環, 我都係呻一呻
有公司保/自己醫保其實同睇家庭醫生差唔多

我有次急性腸胃炎去法國醫院睇夜診
打止痾嘔針落patpat,都有兩個護士扶住你,幫你拉低個褲頭
最後claim返公司醫療都係俾兩百幾
我唔覺得你所寫既有咩問題, 睇唔出"態度咁差"一面
因為好撚辛苦,啲病人又閪以為自己大老細
出面百鳩幾人輪緊睇
遇著啲濕鳩閪人,問嘢又無禮貌嘅話
真係好難比到好態度。
所有公立醫院工作嘅都好撚辛苦
我覺得....就咁睇文字,還好啦。
可能個表達方式你唔係好舒服姐。
不過態度的野真係好主觀,文字好難表達
濫用急症室仲大大聲
即係有咩投訴講清楚啲得唔得
咁你係抵屌嘛 行得走得去咩急症? 唔識24小時診所?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞