其實點解香港急症室啲醫護態度咁差

533 回覆
58 Like 1578 Dislike
算啦, 文字表達唔到, 唔拗啦, 正如空姐單野, 有人覺得空姐係笑班大陸人 有人覺得唔係 純粹教佢地英文, 同埋第一個case其實想講遇到個好既姐
其實呢個世界唔係剩係得急症室同自己食藥兩種選擇
扁桃腺發炎去急症室都咁大聲講出黎
睇黎你真係未比人屌夠
私家醫生/普通科門診:Are we a joke to you?
認真答你

第一係香港人濫用醫療資源
咩事都醫院睇左急症先
當左急症係醫院門診咁用

第二係輕重緩急不分
好多野都唔識分嚴重定小事
不適一陣就以為好大件事
唔講以為佢Last左好耐或者發作好密

第三係鍾意懶叻
醫生講咩都唔信唔認同
唔係和醫生,我XXX喎?
下,唔係應該XXX咩?
你有無認真睇?

第四係人手不足
屌你做公立本身已經忙到仆街
仲想好似CCTVB膠劇咁解釋?

第五係期望過高
醫院雖然都可以當做服務性行業
但係我寧願佢專心做好醫療相關既細節
好過分心做門面呢啲無謂野
其實點解你睇野淨係睇一part, 咪話左承認凌晨貪近同窮去急症, 同埋扁桃腺發炎 係去到醫院check先知, 我本身鬼知咩, 普通人一個 淨係知身體辛苦到傻, 第一單同第三單都係, 同埋都有發燒, 只係第三單有埋武肺姐
個醫生話: 冇事啊 冇問題
隔離啲護士話: 冇藥拎嫁 走得嫁啦
感覺好似我要r佢地拎藥咁, 但明明我已經起身走緊

唔好忍,態度差既老屎忽護士,要屌柒佢地先得

同佢講你係咪醫生,開唔開藥你決定,問下佢咩名,職員証?
咪撚濫用急症室
貪平又要貪方便冇問題
貪平又要貪方便
到人地講事實出黎又要嫌人態度輕佻先係最大問題

講真吖 睇左咁多次 完全唔覺嗰句說話有乜咁輕挑
唔通急症室仲要安慰埋你同你傾埋心事先算好服務?
傷風感冒有邊個唔係好辛苦?
仲行得走得 你已經好過絕大部分半夜肺炎發燒入院嗰啲老人家
你未見過啲真係辛苦係點樣
你就叫無計
人地就臭閪
算啦
天生天養算啦
傻鳩唔好浪費社會資源
呢樣唔係籍口黎
佢個句野 你可以睇做事實陳述既, 但如果當時聽到, 會有另一種睇法, 我主觀上當左輕挑, 都係個句 佢講冇意 我聽者有心 唔再拗呢句啦, 人人睇法唔一樣
我都唔係想佢安慰同傾計, 我最想佢快快手睇完我就算啦
ching 你真係會咁做? 都係個句 我純粹覺得唔太好受姐, 而且我毒撚邊會夠膽屌, 快快手走人算啦
試過生蛇上眼去急症室
醫生姑娘態度冇問題
仲檢查得好詳細
如果忙就代表可以態度差,咁香港無一個service係可以態度好,有邊個份工唔忙?難怪個個香港人都閪口閪面咁撚暴戾
香港做醫生應該幾躁底,成班人少少事,喉嚨痛都去睇急症,無屌7你都算厚道
你都認撚左係貪平貪方便 醫生又知你係貪平貪方便 當你岩佢開聲窒你一句 但你又唔gur 覺得佢唔應該窒你 都唔知你條柒頭做乜鳩
日日比樓豬呢類人咁輪姦法,請問點比到樓豬所謂既好態度
啲高層有咪得
係,樓主應該覺得醫護應該幫你按摩,比杯凍檸茶你,臨走時再90度鞠躬?
急症係俾有生命危險果D用
唔係傷風感冒用啊
香港都幾多24小時診所
我一直係講緊屌柒濫用既人
你依家就話屋企人死講風涼話
成個情況都唔同
真 真係有事果陣
即刻有輪椅比你坐 行都唔比你行
其實綜合咁多意見, 都係濫用導致多人用急症室, 搞到醫護workload大, 心情就有機會唔好

點解唔整個AI問診機或者好似快餐店啲點餐機咁, 普通發燒感冒既人就去部機到禁, 禁完就去拎藥 咁起碼唔洗阻你醫護時間啊, 普通人又想幾時去拎藥都得 當然諗得好簡單, 但都嘗試諗下解決方案
假紙
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞