其實點解香港急症室啲醫護態度咁差

533 回覆
58 Like 1578 Dislike
有冇藥醫生寫晒紙啦死傻閪
平時你係咪會要求由個醫生親手比啲藥你?

睇你幾個回覆都見到你自卑被害妄想症
去睇下精神科好啲
樓主邊個鄉下?
無事無幹都黎 人工唔成比例 (重點)
又要輪班
比你都燥啦
冇錯,有冇藥係醫生決定,唔係護士
我一直都咁講

我諗你睇多幾次先得喇
見樓主呢類柒碌咁都走去急症,其實都可想而知濫用急症室既情況有幾普遍,自已親身經歷,有次夜晚向公司唔小心比卷大錫紙鋸齒邊介爆左手指,傷口仲要深到仆街兼向正關節位度,d 血巴巴聲咁流,流到週地都係,之後拿拿林搵廁紙係咁卷住隻手指但血都不停咁滲出黎,跟著同事見到問駛唔駛 call 白車,我冇理佢自已落街行左成大半個尖沙咀既藥房都搵唔到雲南白藥或其他可以止血既野,有 d 藥房職員話你去醫院睇下好喎,跟著過左成粒鐘返公司,血都依然咁流,樓下保安見到我手指包住 d 廁紙滲哂血,又叫我快 d 去 qe 睇急症,返上公司換過 d 紙巾,有咁厚包咁厚,之前包住手指 d 廁紙全部係血,多到濕𠴱隻,跟著自已飛的去浸會睇夜間門診,但一出門口又撞正幾隻慈母又問我隻手做乜咁多血,好彩門口班保安幫我解圍,班慈母又話你都係去 qe 啦,最後去到浸會個姑娘先幫我基本消毒同包紮,最後因為太多人等而且得一位醫調生當值所以我等到頂唔順返屋企,反正姑娘幫我初步止血包紮後真係冇再滲血出黎。

諗返呢次身邊好多人見到我呢個情況都叫我去 qe 輪急症,但我又唔覺得我情況非去急症不可𠴱隻,我剩係諗我呢個 case 去到分流分分鐘排非緊急可能等到半夜都未到我,與其係咁無謂浪費自已時間。
試過隻腳斷骨行咗成個月 之後覺得真係唔掂去咗睇急症

個醫生見我行得走得 佢仲話你都過咗成個月先嚟睇 咁你而家想點?

然後照完X光後見返個醫生 入到房見到佢望住張X光片 眉頭緊皺又唔講嘢 咁我咪一齊睇吓 然後我就加咗句:咦原來條裂痕都幾大條喎 我仲以為少少添
跟住個醫生:唉~ 係囉 你應該好痛㗎喎 哎呀 唉~ 咁我哋收你入院啦(態度180度轉變)

最尾上病房 然後等咗幾日做手術

總結:其實真係太多人濫用急症 見你後生行得走得 就覺得你冇乜事
當然咁樣會有漏網之魚 有機會令一啲有需要嘅病人延誤治療
當你真係有需要時 其實大多醫護都好想盡力幫你
好彩前幾個月入,啲醫生都係好好態度得一個女醫生同姑娘態度西

不過我係好嚴重先入廠,其他都係去返家庭醫生/私家睇,太多人濫用急症室,普通傷風感冒又去睇。見唔少好精神,係咁催姑娘問幾時有得睇
咩國呀攞啲數據出黎睇下,鳩up個撚個都識啦柒頭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞