[露營師] 第34個Post 睇晒#1 1001記得開post

1001 回覆
10 Like 5 Dislike
上海街真係寶庫嚟
如果依家咁撚熱去 會唔會熱到訓唔到
有咩準備可以受到依D熱既天氣 如去浪茄 求教~~

去過露營10次內only
只能夠大尿袋+風扇全晚開
加多樣,帶濕紙巾抹身

浪茄近海夜晚其實應該反而冇咁熱
你試吓啲內陸山拗營地好似荃錦嗰啲
真係會熱撚到痴線
去浪茄如果紮營喺近樹地方要帶蚊怕水,如果出啲沙灘有風都OK夠涼~但係浪茄沙灘有沙虱要小心
去浪茄如果紮營喺近樹地方要帶蚊怕水,如果出啲沙灘有風都OK夠涼~但係浪茄沙灘有沙虱要小心
蜥蜴仔係triton喎
哩個香港用有啲熱,層絨布有啲厚
尋日諗住出發
最後都係放棄咗
如果猛太陽,就算夜晚,塊地都會釋放番啲熱出嚟,係營入面會係咁出汗,好似瞓係個暖爐上面。
不過我試過7月36、7度去,扎兩層大天幕(面嗰層銀面向上),成個營扎係天幕下面,全日冇太陽冇太陽囇到扎營個位。咁樣ok,當然風扇凍飲不可缺。
熱到hihi
等睇下嚟緊呢個禮拜會唔會落場大雨降下溫先(而家咁谷住應該好快落)
反而我夏天我先去荃錦/扶輪
高過川龍就會涼過市區
但真係好濕
海邊都好,有海風,可以落水💦
我都明
只係我好怕啲沙入營同痴營
我都怕⋯⋯所以除咗初玩去過貝澳官地,都未扎過沙灘。
其實都有x位靚草地,係海灘旁邊,有澗沖身嘅,夏天就要去呢啲囉。
其實夏天有咩位或者時機係適合露營 有咩因素要考慮
考慮因素: 蚊蟲 / 落雨(或者濕) / 熱

蚊蟲 - 除左防蚊用品, 盡量揀遠離草叢密林
(我自己鐘意上山, 會比較少)
落雨 - 有時天氣難料, 可以考慮準備天幕, 亦有濕收準備
熱 - 近海都會好啲, 同埋好似上面巴打講有得沖身都係可以考慮

時機你指天氣定時間? 時間就接近4-5點先開始起營, 第二日都唔會太晏起身, 費時執野個陣太熱
夏天其實7-8點就會醒,因為個大太陽好晒好熱
所以都慣左6點幾就起身, 當見到太陽/覺得熱個陣先醒就已經遲左
露營新手,想問下南山營地幾點鐘去霸位最好?
如果朝早8點鐘到,上一日既人係咪多數未走要等佢地走左先?
開始收季 (又開左關), 我估都可以唔駛咁早
如果真係早到左又無位, 你可以留意有邊一檔開始收緊營, 問下佢地係咪差唔多走
如果要燒野食,D爐俾人霸晒,可唔可開個燒烤爐架燒野食?個爐唔會好大都唔會燒到地
唔好太過分冇人理(反正香港好多政府營地都冇人巡)
最好都鋪多塊隔熱布喺底
同埋燒完啲灰小心處理
我諗唔會影響到人, 一般都無咩問
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞