[露營師] 第34個Post 睇晒#1 1001記得開post

1001 回覆
10 Like 5 Dislike
見到佢隻半自立一人營先8xx
想問下同價位有邊一隻會再好啲
原來平到落8百幾以前好似係11xx 但係佢pack weight 係1.6kg 嗰陣同價位 有三峰飄雲 好係1.3kg 但係冇咁闊 然後仲有luxe 嘅firefly你可以參考下啲size 同weight, 睇睇你覺得邊樣緊要啲希望幫到你
3f 大陸野就不了
我就係見到luxe依隻差唔多重但Featherstone 個隻好似闊落好多
但其實自立同半自立用落分別其實大唔大
Freestanding 砌完 要搬位 調轉清沙石就方便 但係多啲骨就代表重啲 一般會食到多啲風(都要睇個營嘅shape design 同骨嘅material)

Non freestanding/pole tent 就輕 方便 pack size細

半自立就兩者中間啦我就覺得featherstone 依家平咗 啲size 又相對大啲 featherstone 啲material quality 又信得過 呢個價位可以一試嘅等師兄你到時包膠啦
多謝你
宜家落order
啱啱先開季啫,仲有時間喎!
巴打加油!
Same
有無人有帶狗仔露營既經驗?
暫時準備左張寵物行軍床同頸既燈帶.
仲有無咩要特別注意
注意同場唔好影響其他人&寵物。
小心野豬,牛。

滴定防牛脾藥水
大家BF有冇目標
2個人用3人營吧
有空間放背囊

Nemo Aurora 3P
Luxe Astron 3
Poler 2+
Luxe Astron用家
除咗packing size 有啲大舊
其餘都冇投訴
Cookset 有冇邊款好用又平?最緊要煎pan 唔痴底
睇過迪卡儂二人cookset 同埋SKATER 4合1煮飯神器
唔知揀邊個好
Kovea 陽極鋁個set 2-3人用幾抵用
Messtin就主打一條友,多人會好難用
Ikea
巴打可以睇吓GSI不鏽鋼,不過重啲,但係不鏽鋼會好過鋁。
我自己就買家品店最薄料嗰隻,又平又輕又多size,coating一花咗就換過隻。我會搵一隻個柄係拆得螺絲。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞