[露營師] 第34個Post 睇晒#1 1001記得開post

1001 回覆
10 Like 5 Dislike
邊有人答到 東龍官地可能少人啲
其實去咩地點都一樣 想有位唯有早啲出發
我都明

因為真係未去過,想大概了解下

官地反而少啲去啲?
官地相對士多後面要行遠啲 補給 廁所 景觀都差一截
你早船入去有著數 三家村同西灣河碼頭10點幾基本上都大排長龍
除咗人多,仲有機會俾人抄牌,巴打祝你好運。
都係去啲X位好啲⋯⋯
官地會抄牌?
想問下有邊款背囊會啱我?
想背囊出面有野扣 最好綁到個帳幕
搵左好耐 好似冇款係綁到帳幕
其實應該係唔多背囊預你將個營綁出面?
因為綁左會fing 下fing 下, 孭得唔舒服
(雖然好多人係咁做, 不過如果唔駛點行就無問題)

你係咩營? 會唔會可以營同骨分開? 咁樣綁會好少少
講緊扎士多後面,開陽、方便好多
另外士多後面我唔當係X位啦,個個都知個個都去到
我可能去返官地
始終真係未去過
摸索下先再搵X位
其實有快艇去㗎,可以早入嘆多一晚,鍾意點扎都得
背架 如你所想
好揹又好裝 平時去買米阿買啲大件wn
買桶裝電油20L都係用佢
輕鬆
Decathlon 3人營 想要個背囊放到個營喺頂
或者掛到中間?
個營成4kg, Packed size 又大, 綁出面好難唔fing

一係你重新諗過點pack, 條骨抽出黎插側邊
剩低個營重新捲過, 捲細啲 (例如同營釘差唔多長)
咁大部份袋應該都孭到, 甚至唔駛外掛個營
Decathlon個50+10L或者60+10L都可以,營比較大,建議用底代扣扎下面或者用頂袋扣帶扎中間。好多牌子嘅背囊都有呢兩對帶扣。

不過正如樓上位巴打所講,最好買個大啲放入𥚃面。
我60L ospreys 都放到入袋喎
即係大概60L背囊就放到個營入袋?
諗起以前做童軍仔嗰陣教落所有野一定要塞晒入囊
(除咗地席,不過都係一捲夾喺頂囊)
用Murphys law去諗,所有有機會甩嘅嘢一定會甩會跌會漏會唔見
真, 如非必要都唔會想外掛
啲背囊整到貼體型俾晒腰帶胸帶你就係想你個袋啲少搖擺減少體力消耗
可以放到入去就一定放
營/天幕外掛,如果爆林俾樹枝勾爛,穿footprint 已經算好彩
想問下有冇ching 用開Featherstone 依個牌子
見到佢有個一人營幾靚仔又唔貴,睇重量又好似同啲大牌差唔多重
想睇下有冇用後感

個巴士站係正門口架wo
用過佢張quilt 唔差 價錢平啲 又高質素 對呢間嘢幾有信心
但係冇用過佢啲tent 感覺好似同價位嘅tent 有比佢好嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞