[露營師] 第34個Post 睇晒#1 1001記得開post

1001 回覆
10 Like 5 Dislike
直屌montbell stella ridge 2 加長版啦咁 又可以退稅
老實講日本買一二人營都唔係好多選擇
大家點睇三峰d營
好似幾多人用
佢比世一好的地方就係佢會肯改良下D細節位
但佢同世一一9樣, 同全世界廠致敬
想知大家成班人去會有咩做
唔計食嘢成日流流長,玩下風爭踢下波?
吹下水,有興致嘅玩下board game
基本上去到户外做乜都過癮啲
美食馬拉松,所以要多啲Friend一齊去
師兄有冇咩野食推薦
當你3-4點開始入
起下營同天幕
然後6-7點你煮一餐 + 糖水/甜品 , 再洗埋野
基本上吹下水就會想訓

大不了拎副啤牌玩下
一二人營日本唔係特別平
因為日本唔興香港嗰種輕便style
下下都車/bike camp重裝、家庭露營路線
變相個市場都係偏向個邊
一二人camp反而小眾

呢啲反而美國牌子會多啲選擇 eg Nemo, MSR,
或者之前介紹隻Sierra Design
通常去到,執好個位起營,set下枱凳,休息下影下相
之後就煮飯食嘢,其實都已經可以玩完一日
跟住抹下嘢洗碗咁,再繼續吹水飲酒

要風箏同踢波應該要灣西先得
仲要冇乜人嘅時候
巴打平時有冇係屋企煮開嘢?其實都係一樣,通常都係買到乜就煮乜,不過前提係帶番隻好啲嘅煲同鑊,咁煎炒煮炸都可以,messtin就難煮啲。如果要焗嘢就要帶個焗爐或者荷蘭鍋。燒烤就唔使講。唯一有難度嘅可能係要冰凍係0度或以下嘅嘢,例如雪糕雪條,唔帶乾冰真係會溶

餐與餐之間就整吓蛋糕、糖水、點心、西式甜品嗰啲小食,食完又開始食正餐,所以點會冇嘢做
其實睇你鍾意食咩,好多嘢喺露營都煮到
最簡單煮公仔麵,掉啲丸、腸仔落去一大鍋咁又得

午餐晚餐想多少少心思
可以試吓整日式咖喱
雞肉切丁煎一煎擺開
紅蘿蔔薯仔切丁,擺鍋煲滾落咖哩磚
整一大鍋送飯一流

想唔洗咁煩/容易分
可以整鍋物 eg 壽喜燒、部隊鍋嗰啲
去一田買個醬包,加水
揼晒啲料落去,滾到熟就食得

想要有風味啲,買塊牛扒煎都好正

煮飯可以上Youtube學有個youtuber教「半自動煮飯法」,好簡單可以有飯食

早餐就簡單啲
我試過整通心粉、pancake、煮杯熱朱古力

btw建議可以將部分食材嘅包裝喺屋企處理咗佢先
咁就可以減少喺郊野製造垃圾,亦可以減走啲包裝重量唔洗咁重
月尾就去試吓,多謝師兄
真係不停食食食
次次去完露營都肥
睇下風景 影下相 食下野 發下牛豆
多人就行山同煮野食多
由朝食到晚,諗起都覺得癲,會抬乳豬、獅頭鵝、羊髀上山燒,依家少左啦,大半friend移咗民,剩返嗰啲食唔到咁多
我仲試過朝早即場焗紙箱蛋糕
喺日本入去Snow Peak Landstation真係可以好大鑊

又課咗金
有咩收穫
買咗佢隻超輕鈦爐頭
雖然有諗過佢冇Soto咁勁,但真係好輕好細隻
即頭可以袋落褲袋咁

同埋買咗兩對 和武器筷子
一場去到,見到心頭好就買啦,返正日元低水
想問吓整d咁大陣味嘅嘢點避免野豬嚟搞到自己
已經買咗flextail市場上佢真係差唔多獨市好似航拍嘅DJI咁

買咗款可以泵12kpa嘅泵
以前啲野豬驚人,唔會走過嚟。以前淨係聽講塔門露營會有豬搞,但我自己未遇過。反而灣南以前有野狗,有啲地方有牛,會偷食,所以都習慣吊起啲嘢。
狗已經好少見,牛夜晚唔會活動,都係豬難搞啲。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞